Çin'den bankalara destek

Çin Devlet Fonu büyük bankaların hisselerini satın aldı. Satınalma haberinden sonra banka hisseleri yüzde 7 ile 15 arasında değer kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANGHAY - Çin'de devlet fonu China Investment Corporation'a bağlı Central Huijin Investment şirketi, devletlerin artan borç yükleri ve küresel büyümenin yavaşlamasının yol açtığı kaygıları gidermek için ülkenin büyük bankalarının hisselerini satın aldı.

Şinhua haber ajansının haberine göre, Central Huijin Investment dün, Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), Agricultural Bank of China, Bank of China ve China Construction Bank'ın hisselerini satın aldığını ve piyasayı destekleme operasyonlarının süreceğini açıkladı.

Central Huijin Investment, küresel finansal krizin etkili olduğu 2008 yılından bu yana ilk kez Çinli bankaların hisselerini satın alırken, bankaların Hong Kong Borsasında kote olan hisseleri önemli oranda değer kazandı. ICBC'nin hisseleri yüzde 7,9, Agricultural Bank of China'nın hisseleri yüzde 15,1, Bank of China'nın hisseleri yüzde 8,9 ve China Construction Bank'ın hisseleri yüzde 7 yükseldi.

Çin'de büyük devlet bankalarının en büyük hissedarı olan Central Huijin Investment, dün Şanghay Borsasında SE Composite Endeksi'nin iki yılı aşkın bir süredir en düşük seviyesinden kapanması üzerine bankaların hisselerini satın aldı.

Agricultural Bank of China, ICBC, China Construction Bank ve Bank of China yaptıkları açıklamada, Central Huijin Investment şirketinin dün, Şanghay borsasına kote hisselerinden sırasıyla 39,1 milyon, 14,6 milyon, 7,4 milyon ve 3,5 milyon adet hisse satın aldığını bildirdi.

Financial Times gazetesine göre, son aylarda Çin bankalarının hisseleri yüzde 30 değer kaybetti.

Piyasa uzmanları, Çin'in güçlü büyümesini sürdürmesine rağmen, Euro Bölgesi'nin borç krizi ve ABD ekonomisinin büyümesinin yavaşlamasının yatırımcılarda yarattığı kaygıları gidermek için Çin devlet fonunun büyük bankaların hisselerini satın aldığı yorumunu yaptılar.

Çin'de enflasyonun üç yıldaki en yüksek seviyelerinde seyretmesi de kaygı yaratıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir