Çin'de altı buçuk yılın en sert düşüşü

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de fabrika aktivitesi altı buçuk yılın en hızlı düşüşünü yaşadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'de bugün açıklanan verilere göre fabrika aktiviteleri ağustos ayında son altı buçuk yılın en hızlı daralmasını göstererek dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin sert bir yavaşlama içerisinde olabileceği endişelerini artırdı.

Çin'in geçtiğimiz hafta yuanda gerçekleştirdiği sürpriz devalüasyon ve borsalarında yazın başlarında yaşanan büyük düşüşler sonrası küresel ekonomik büyümeyi de etkileyebilecek bir yavaşlama olabileceği endişeleri doğarken, finans piyasaları da çalkantı yaşamaya başladı.

Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari bugün yaptığı bir konuşmada Çin hükümetinin ekonomik yavaşlamanın küresel bir sorun haline gelmemesi için belirli adımlar atmasını beklediğini söyledi. 

Caixin/Markit imalat sektörü satın alım yöneticileri endeksi (PMI) Ağustos'ta 47.1'de kalarak Reuters anketindeki 47.7'lik beklentinin altında yer aldı ve Temmuz'un nihai rakamı olan 47.8'den düştü.

Açıklanan bu rakam küresel ekonomik krizin en derin dönemlerinin yaşandığı Mart 2009'dan bu yana en düşük seviye olarak gerçekleşirken, büyüme ve daralmayı ayıran 50 seviyesinin altında üst üste altıncı ayını geçirdi.

Çin'de ekonominin sağlığı hakkında bir fikir veren öncü satın alım yöneticileri endeksi küresel yatırımcılar tarafından yakından izleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir