Çin ve Japonya arasında 'buzları eriten görüşme'
Çin ve Japonya liderleri, tarihi görüşmede bir araya geldi
PEKİN - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) liderler zirvesine katılmak üzere Pekin'e gelen Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile bir araya geldi.
Tiananmen Meydanı'ndaki Büyük Halk Salonu'nda yapılan görüşmede, evsahibi ülke devlet başkanı Şi, komşu Japonya ile istikrarlı ve uzun vadeli ilişkilerin hem iki ülkenin ortak menfaatine uygun hem de uluslararası kamuoyunun beklentisi olduğuna dikkati çekti.
Son iki yıldır Pekin ile Tokyo arasındaki ilişkilerde olumsuz rol oynayan unsurların "açık ve net" olduğunu kaydeden Şi, önceki gün ülkeler arasında mutabakata varılan "dört temel prensipte fikir birliği"ne atıfta bulunarak, "Umarız Japon tarafı, ilgili sorunu makul yollardan çözüme kavuşturur" diye konuştu.
Şi, Çin ve Japonya arasındaki ilişkilerin bölgede istikrar, barış ve genel kalkınmayı ilgilendirdiğinin altını çizerek, "Japonya ancak geçmişte verdiği sözleri tutarsa komşularıyla gelecek odaklı dostça ilişkiler kurabilir" dedi.
Çin Devlet Başkanı Şi, "Umarız Japonya, barışçıl kalkınma yolunu seçerek dikkatli güvenlik politikaları uygular ve komşularıyla karşılıklı güveni artırarak, bölge istikrarı ve barışını korumak adına yapıcı bir rol oynar" ifadelerini kullandı.
Japonya Başbakanı Şinzo Abe ise Pekin'le olan ilişkilerini düzeltme noktasında "dört temel prensipte fikir birliği" yapıldığını vurgulayarak, Tokyo hükümetinin geçmişte Japon liderlerin verdiği sözleri hayata geçirmek noktasında sebat edeceğini belirtti.
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, önceki gün, Japon mevkidaşı Fumio Kişida ile başkent Pekin'de bir araya gelmiş ve iki ülke arasında tırmanan gerginliği sonlandırıp ilişkilerin düzeltilmesi adına dört temel prensipte fikir birliğine varılmıştı.
Doğu Çin Denizi'nde, Çin'de "Diaoyü", Japonya'da ise "Senkaku" olarak bilinen ihtilaflı insansız ada parçacıkları nedeniyle Pekin ve Tokyo arasında egemenlik tartışmaları yaşanıyor. Gerginlik, adalardan bazılarını Japonya'nın önceki yıl "kamulaştırma" kararı almasının ardından tırmanmıştı.