Çin nüfusu yaşlanıyor

Çin nüfusunun yaklaşık yüzde 10'u, 65 yaş üzerinde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de, ülke nüfusunun yüzde 9,7'sinin 65 yaş üzeri olduğu açıklandı.  

Çin Vatandaşlık İşleri Bakanlığı, ülke genelinde 131,6 milyon kişinin 65 yaşından büyük olduğunu, 60 yaş üzeri nüfusun ise 2013 sonu itibariyle 202 milyonu bulduğunu açıkladı.  

2025 yılına kadar 60 yaş ve üzeri Çinlilerin sayısının 300 milyonu aşacağı tahmin ediliyor. Ülkedeki yaşlı nüfus oranının da 2050'ye kadar nüfusun yüzde 30'una ulaşması bekleniyor.  

Çin'de yaşlılar için halihazırda 5 milyon yatak kapasitesine sahip 42 bin 500 bakım evi bulunuyor. Bakım evlerindeki yatak kapasitesinin geçen yıla oranla yüzde 19 artırılmasına karşın halen her bin yaşlıya 24,4 yatak düşüyor.  

Dünyanın en hızlı yaşlanan nüfuslardan birine sahip olan Çin, geçen yıl sosyal hizmetler için 430 milyar yüen (yaklaşık 69 milyon ABD doları) harcamıştı.  

Ülkede şu anda yaklaşık 1,6 milyon sosyal hizmet kuruluşu bulunuyor ve bu kuruluşlar da 12 milyon kişiye istihdam sağlıyor.  

Uluslararası standartlara göre, bir ülke ya da bölgenin "yaşlanan toplum" statüsünde değerlendirilmesi için 60 yaş ve üzeri kişi sayısının toplam nüfusun yüzde 10'unu geçmesi gerekiyor.  

-Pekin'in nüfusu 21 milyonu aştı- 

Öte yandan dünyanın en büyük başkentlerinden biri olan Pekin'in nüfusun geçen yıl sonu itibariyle 21 milyonu aştığı belirlendi.  

13,12 milyon kişinin "hukou"ya (ikamet kayıt sistemi) kayıtlı olduğu kentte bir yılı aşkın süredir yaşayan ve ikamet kaydına sahip göçmen işçilerin sayısı da 8,03 milyona ulaştı.  

Çin, mart ayında ekonomik büyüme ve gelişmişlik açısından önemli bir kilometre taşı kabul ettiği geniş çaplı bir kentleşme planı açıklamıştı. Plana göre 2020'ye kadar ülke nüfusunun yüzde 60'ının kentlerde yaşaması hedefleniyor. Halihazırda ülke nüfusunun yüzde 53,7'si kentlerde yaşıyor. 

Dünyanın en büyük göçmen işçi nüfusuna sahip ülke olan Çin,  son yıllarda kentlerdeki nüfusun artması için çalışmalar yapıyor. Ancak bu çalışmaları yaparken dikkatli davranan yönetim, göçmen işçiler ve kırsal nüfusun gelişmiş doğu sahillerine yığılmasını engellemek için ülkenin orta ve batı kesimlerinde yeni cazibe merkezleri oluşturmak için de çaba harcıyor.  

Bu konularda ilginizi çekebilir