Çimentoda 40 milyar dolarlık birleşmenin önü açıldı
İsviçreli Holcim ve Fransız Lafarge, varlık satışı karşılığında ABD'den onay aldı
DIŞ HABERLER
Çimento sektörünün iki dev şirketi İsviçreli Holcim ve Fransız Lafarge birleşmesinin önündeki engeller kalkıyor. İsviçre merkezli Holcim, Paris merkezli Lafarge ile birleşme konusunda ABD’nin anti- tekel otoritesinden onay aldı. Şirketlerin varlıklarını ayrıştırması sonucu birleşmeye onay kararı çıktı. İki dev, tesislerinin ve terminallarinin ayrılması, bazılarının satılması kararının ardından Avrupa Birliği’nden de aralık ayında onay almışlardı. İki şirketin birleşmesiyle dünyanın en büyük çimonto üreticisi oluşacak.
ABD Federal Ticaret Komisyonu, varlıkların satışının ABD’de 14 pazarda çimento konusunda rekabeti koruyacağını bildirdi. Bu onay karşılığında Lafarge, Davenport çimento tesisini Continental Cement’e satacak. Minneapolis-St. Paul, La Crosse, Memphis, Convent ve New Orleans’daki bazı terminal ve dağıtım varlıklarını da elden çıkaracak.
Holcim ise Chicago’daki Skyway tesisini Eagle Materials’a, Camden çimento fabrikasını da essroc cement Corp.’a satacak. Grandville and Elmira’daki çimento terminallerini de Buzzi Unicem USA’ya devredecek. Holcim, Kanada’daki bazı birimlerini de elinden çıkaracak.
Diğer yandan, AB Komisyonu İsviçre merkezli Holcim ile Fransa merkezli Lafarge’ın bazı birimlerinin İrlanda merkezli inşaat malzemesi üreticisi CRH tarafından satın alınması işlemine onay verdi. CRH’nın faaliyetleri de çimento, asfalt ve hazır karışım malzemeleri gibi birkaç alanda örtüştüğü için Holcim ve Lafarge birleşme işleminde faaliyet alanlarını farklılaştırmayı taahhüt etmişlerdi. Üretilen malzemelerin büyük bir bölümü üretildikleri merkeze yakın bölgelerde satışa sunulduğu için AB Komisyonu satın alma işleminin pazara olan etkisini incelerken CRH’nin üretim merkezine yakın bölgeleri dikkate aldı. Komisyon’un soruşturma çalışması Polonya ve Slovakya sınır bölgesi, Fransa ve Belçika sınır bölgesi ile İngiltere’de gri çimento pazarı dikkate alınarak gerçekleştirildi.
15 Aralık 2014’te AB Komisyonu Lafarge’ın Holcim tarafından satın alınması işlemini onaylamıştı. İşlemin onaylanması için iki şirket de gri ve malzemeleri, asfalt ve diğer inşaat malzemeleri alanlarında pazarda farklılaşmayı taahhüt etmişlerdi.
Holcim ve Lafarge, geçtiğimiz haftalarda 40 milyar dolarlık birleşme sonrası oluşacak liderlik yapısı ve hisse takası oranı konusunda anlaşmaya varmışlardı. Anlaşma kapsamında Lafarge CEO’su Bruno Lafont yeni yapılanmada eş başkan görevini Holcim Başkanı Wolfgang Reitzle ile birlikte yürütecek.
Türk şirketleri harekete geçirmişti
İlk olarak geçtiğimiz yıl açıklanan Holcim ve Lafarge birleşmesi. oluşacak satın alma fırsatları Türkiye’de rekabet koşulları nedeniyle büyüme imkanları sınırlı kalan büyük Türk çimento gruplarını harekete geçirmişti. Birleşmenin ardından Oyak Çimento Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çağlar, birleşmeden oluşacak fırsatlarla ve olası satın almalarla şimdiden ilgilenmeye başladıklarını ve konu ile ilgili uluslararası yatırım bankaları ile görüşmelere başladıklarını belirterek; Oyak’ın yatırıma yönlendirmeye hazır nakdinin ise 3 milyar doların üzerinde olduğunu ifade etmişti.
Limak Holding bünyesindeki Limak Çimento Grubu CEO’su Gültekin Aksüyek de, Limak olarak dünya çimento sektöründeki dev birleşmeyi yakından takip ettiklerini ve uygun lokasyonlardaki fırsatları değerlendirmek istediklerini belirtmişti. Sabancı Çimento Grubu’nun ise 1-1.5 milyar liralık yatırım yapma kapasitesi var. Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, satın almalarla büyüme hedeflediklerini belirterek, grup olarak çimento sektöründe 1-1.5 milyar lirayatırım yapma kapasitelerinin olduğunu açıklamıştı.