Çevre kuruluşlarından AB'ye kanuni uyarı: 2030 yılı emisyon kurallarını sıkılaştırın

Binden fazla çevre odaklı sivil toplum kuruluşunun (STK) üyesi olduğu İklim Eylem Ağı ile Küresel Yasal Eylem Ağı, AB Komisyonu'nun 2030 iklim hedeflerine yönelik dava açtıklarını duyurdu. AB Genel Mahkemesi'nde açılan davaya yönelik açıklamada, hukuki sürecin AB Komisyonu'nun 2030 yılı emisyon kurallarını sıkılaştırmayı amaçladığına işaret edildi.

AA
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çevre kuruluşları, Avrupa Birliği'nin (AB) 2030 yılı emisyon hedeflerini yükseltmesi için hukuki süreç başlattı. Komisyonun, 2030 yılına kadar 27 ülkedeki sera gazı emisyonlarının büyük kısmını salan tarım, sanayi ve ulaştırma gibi çeşitli sektörlere yönelik yıllık sınırlar belirlediği anımsatılan açıklamada, söz konusu sınırların yasalara aykırı olduğu savunuldu.

Açıklamada, AB'nin genel iklim hedeflerinin Paris İklim Anlaşması'ndaki 1,5 derece sınırını endişe verici ölçüde aştığı ifade edilerek, iklim eylemine hız verilmesi ve emisyonları daha fazla azaltacak önlemlerin alınması gerektiği belirtildi.

2030 yılına kadar emisyonlarda en az yüzde 65'lik kesinti olmalı

AB'nin çevre ve iklim alanında güvenilir olması için emisyonları düşürmeye hız vermesinin önemine dikkati çekilen açıklamada, 2030 yılına kadar emisyonlarda en az yüzde 65'lik kesinti sağlanması gerektiğine vurgu yapıldı. AB, üye ülkelerde sera gazı emisyonlarını 2030'a kadar 1990 seviyelerine kıyasla yüzde 55 azaltmayı hedefliyor. Bu çerçevede, çeşitli sektörlerin emisyon salımını azaltmaları gereken sınırlar belirlenmişti.