Çatışma siyasi çözümle son bulabilir

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye muhalefetine Cenevre-2 Konferansı'na katılmaları çağrısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA- İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Hague, İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasını Suriye konusundaki son gelişmelerle ilgili bilgilendirdi.

Fransa'nın ev sahipliğinde düzenlenen Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grubu Toplantısı'na katıldığını hatırlatan Hague, Cenevre-2 Konferansı'nın hedefinin, siyasi bir geçiş süreci üzerinde anlaşmaya varılması ve Suriyelilerin isteklerini karşılamak için uzlaşı sağlanması olduğunu vurguladı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonuna (SMDK) 22 Ocak'ta Cenevre'de Suriye krizine çözüm bulmak amacıyla düzenlenecek konferansa katılmaları konusunda çağrı yapan Hague, "Kimse önümüzdeki müzakerelerin zorluğunu küçümsememeli. Ne Suriye'de akan kanı durdurmak için diplomasi yolundan vazgeçeceğiz ne de ılımlıSuriye muhalefetini desteklemekten tereddüt duyacağız" ifadesini kullandı.

Cuma günü SMDK'nın konferansa katılımlarıyla ilgili son kararını vermesini beklediklerini vurgulayan Hague, 'Suriye muhalefetini Cenevre-2 Konferansı'na katılmaları ve Esed rejiminin sorumluluğu olan bu korkunç çatışmaya son vermesi için dikkatleri üzerine çekmeleri çağrısında bulunuyoruz' dedi.

Bölgesel ve uluslararası güvenliğin üzerindeki tehdidin büyümeye devam ettiğini belirten Hague, 'Kendi güvenliğimizi korumak, insanların hayatlarını kurtarmak için, siyasi çözüm için çabalarımızı kuvvetlendirmeye devam edeceğiz. Çatışma sadece siyasi bir çözümle son bulabilir' diye konuştu.

Son dönemde Suriye rejiminin şiddeti arttırdığının altını çizen Hague, şöyle devam etti:

"Suriye İnsan Hakları Gözlem Grubu ülkede hayatını kaybedenlerin 125 binden fazla olduğunu bildiriyor. Rejim, Halep ve civar bölgeleri 'varil bombaları kullanarak' bombalamaya devam ediyor. Şüphesiz, dünya Esed ve Esed'in etrafındakileri sorumlu tutacaktır.  Suriye halkına giden yardımı kasıtlı olarak engelleme kabul edilemez. BM Suriye'de 2.5 milyon insanın hiçbir yardıma ulaşamadığını tahmin ediyor. Birçok kişinin gıda ve ilaca ulaşması engelleniyor, mide bulandırıcı haberler masum insanların beslenememekten öldüğünü ortaya koyuyor."

"Cenevre'deki konferansın başarıyla sonuçlanması için elimizden gelen tüm yardımları yapacağız" diyen William Hague, ülkesinin Suriye'ye yapıtığı 500 milyon sterlinlik insani yardımın, İngiltere'nin şimdiye kadar bir ülkeye yaptığı en büyük insani yardım olduğunu hatırlattı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Muhalif gruplara, sivil topluma, insan hakları koruyucularına 20 milyon sterlinden fazla yardımda bulunduk. İngiltere Uluslararası Kalkınma Bakanı Justine Greening çarşamba günü Kuveyt'teki BM'nin Suriye'ye yardım çağrısı konferansına katılacak. BM'nin talep ettiği 6,5 milyar dolarlık yardıma İngiltere büyük bir katkıda bulunacak. Diğer ülkelere de eşit ölçülerde cömert olmaları konusunda çağrıda bulunacağız."

İngiliz kraliyet gemisi Suriye'nin kimyasal stokunun imhasına yardımcı olacak

Birleşik Krallık'ın Suriye'nin kimyasal stokunun imhasına yardımcı olacağını yineleyen William Hague, İngiliz kraliyet gemisinin Suriye'deki kimyasal stokun ülkeden çıkarılmasına yardım edeceğini açıkladı.

Hague, "Kraliyet gemisi HMS Montrose, kimyasal stokun Suriye'den çıkarılmasını sağlayan Danimarka ve Norveç kargo gemilerine eşlik etmek için yolda" dedi. Hague ayrıca Birleşik Krallık'ın kimyasallların imhasında kullanılmak üzere Amerikalılar'a "özel ekipman" temin edeceğini bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir