Cari açık yıl sonunda yüzde 7.2'yi bulur

Moody's, Türkiye'ye döviz rezervlerini artırıp, mali temellerini güçlendirmesini tavsiye etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, hampetrol fiyatlarındaki artışın Türkiye'nin cari açığını yükselteceğine işaret ederken, hükümete döviz rezervlerini artırıp, mali temellerini güçlendirmesini tavsiye etti.

Moody's, açıkladığı Türkiye raporunda ekonominin dayanıklılığının orta-yüksek seviyede bulunduğuna dikkat çekerken, ülkenin Avrupa ile yakın ilişkileri ve Ortadoğu-Avrupa arasında önemli bir noktada duran jeopolitik rolü sayesinde önümüzdeki yıllarda da güçlü büyüme performansları sergileyeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.

2001 krizinin yaşandığı günlere kıyasla hükümetin verimlilik, şeffaflık ve adalet kavramlarına daha fazla önem verdiği anlatılan raporda, buna rağmen hükümetin zayıf gelir yaratma kapasitesi, kısa borç vadeleri ve göreceli olarak dış şoklara karşı dayanıksızlığının hükümetin mali gücünün zayıf olmasına neden olduğu ifade edildi.

Türkiye'nin kredi notlarının pozitif görünüme sahip olduğu hatırlatılan raporda, mali temellerin güçlenmesi durumunda not artışı gelebileceği belirtildi. Cari açık ve cari açığın sürdürülebilmesi için gerekli dış kaynak akışının dış şoklara karşı zaafiyet yarattığı kaydedilirken, bu durumun mali yapının güçlendirilmesi ihtiyacının önemini artırdığı belirtildi. Moody's, Türkiye'nin dış şoklara karşı dayanıklılığını artırmak için daha fazla bütçe fazlası vermesi, döviz rezervlerini artırması ve borç seviyelerini aşağı çekmesi gerektiğine dikkat çekti.

Moody's, hükümetin borç ve açık ölçülerinde olası bozulmalar veya cari açığın çevrilemeyecek seviyelere gelmesi durumunda ise notunun düşebileceği uyarısında bulundu.

Kuruluş, Türkiye'nin cari açığının 2011 sonunda gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 6.5'i seviyesinden yüzde 7.2'ye tırmanacağını tahmin ederken, bunun mevcut durumda en önemli risk olduğuna dikkkat çekti.

Merkez Bankası'nın alışılmadık tedbirlerinin raf ömrünün, Ortadoğu'da meydana gelen olayların petrol fiyatlarını yükseltmesi nedeniyle kısaldığı ifade edilen raporda, faiz artışlarının zamanlaması, şiddeti ve hızının bu süreçte belirleyici olacağı kaydedildi.

Bu problemin sadece para politikasıyla çözülemeyeceğinin altı çizilen raporda, bunun bazı açılardan yapısal bir konu olduğu bildirildi. Enerjide ithalata bağımlılığın cari açığı büyütmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Moody's, bu soruna kısa sürede çare bulunmasının da imkansız olduğunu belirtti. Kuruluş, kısa vadede riski azaltmak için yapılabilecekleri ise şöyle sıraladı:

1 - Daha sıkı mali politika (gelirler beklentileri aşarken, aşan kısmın çoğunun biriktirilmesi yerine harcanması)

2 - Üretkenlik ve rekabetçilikte artış (Türkiye'yi doğrudan yatırım için daha cazip hale getirecek ürünlerin imal edilmesini teşvik etmek)

3 - Döviz rezervinin artırılması

Bu konularda ilginizi çekebilir