Büyüme tahmini yüzde 6.1'e yükseldi
AB Komisyonu, Türkiye'nin geçen yıl yüzde 8,9'u yakalayan güçlü ekonomik büyümesinin bu yıl biraz hız keserek süreceğini belirtti.
BRÜKSEL - Türkiye'nin 2011 yılı büyüme tahminini yüzde 4,5'ten 6,1'e yükselten AB Komisyonu, ekonomi yönetimini övgüye layık buldu.
AB Komisyonu'nun Bahar Ekonomik Tahminler Raporunda, "Son 10 yılda Türkiye'nin mali konsolidasyonu etkileyici bir başarı hikayesidir" ifadesine yer verildi.
Raporda, Türkiye'nin geçen yıl yüzde 8,9'u yakalayan güçlü ekonomik büyümesinin bu yıl biraz hız keserek süreceği belirtilirken, işsizlik oranındaki düşüş, kredilerdeki artış ve kapasite kullanım oranlarıyla tüketici ve iş dünyası güven endekslerinin güçlü büyümenin devamına işaret ettiği vurgulandı.
Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerindeki çalkantıların ihracatının yüzde 20'sini bu bölgeye yapan Türkiye'yi kısmen olumsuz etkileyebileceği, enerji fiyatlarının ve canlı iç talebin cari açığı önemli oranda artırdığı ve ekonomide bazı aşırı ısınma işaretlerinin görüldüğü aktarılan raporda, Türkiye'nin yılın ikinci yarısında daha kısıtlayıcı para ile maliye politikasına yönelebileceği ifade edildi.
Türkiye'nin borç yükünü azaltmakta yakaladığı başarıdan övgüyle bahsedilen raporda, "Son 10 yılda Türkiye'nin mali konsolidasyonu etkileyici bir başarı hikayesidir. Hükümet 2001'deki krizin ardından yüzde 75'e ulaşan kamu borcunun gayri safi yurtiçi hasılaya oranını bugün yüzde 40'lara indirmeyi başardı. Genişleyici mali politikayla 2009 yılında kötüleşen kamu maliyesi 2010 yılında yeniden iyileşti ve 2011 yılının başlarında da iyileşmeyi sürdürüyor" tespiti yapıldı.
AB Komisyonu'na göre Türkiye 2011 yılında yakalayacağı yüzde 6,1 ile AB ve aday ülkeler arasında geçen yıl yakaladığı büyüme şampiyonluğunu sürdürecek. AB içinde Türkiye'ye en yakın büyüme oranları yüzde 5'le Litvanya, yüzde 4,9'la Estonya, yüzde 4,2 ile İsveç ve yüzde 4'le Polonya'da kaydedilecek. Rapora göre bu yıl AB'nin ortalama büyüme oranı yüzde 1,8 ve Euro Bölgesi'nin ortalama büyüme oranı yüzde 1,6 olacak.
AB'ye göre bu yılki büyüme oranları Çin'de yüzde 9,3, Rusya'da yüzde 4,5, Almanya'da yüzde 2,7, ABD'de yüzde 2,6, Fransa'da yüzde 1,2, İngiltere'de yüzde 1, İtalya'da yüzde 0,6 ve Japonya yüzde 0,5 düzeyinde gerçekleşecek.
Rapora göre, AB tarafından kurtarılan ülkelerden İrlanda'nın yüzde 0,3 büyümesi beklenirken, Portekiz yüzde 2,2 ve Yunanistan yüzde 3,7 küçülecek.