Bu sefer de Avustralya gemisi sinyal aldı
Avustralya donanmasına ait bir geminin, Hint Okyanusu’nda uçak karakutularıyla uyumlu sinyaller aldığı açıklandı
PETH - Malezya Havayollarına ait kayıp uçağın arama çalışmaları sürerken bir Avustralya gemisi uçağın kara kutularıyla uyumlu sinyaller tespit etti.
Avustralyalı yetkililer, savunma birliklerine ait geminin iki saat aralıkla iki farklı sinyal aldıklarını belirtti.
Arama çalışmalarına önderlik eden Avustralya Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşan Angus Houston, verilerin şimdiye kadar elde edilen ‘en umut verici’ veriler olduğunu söyledi.
Yine de daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını ifade eden Houston, “Henüz uçağı bulamadık ve daha fazla teyide ihtiyacımız var” diye konuştu.
Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan ve 239 kişi taşıyan uçak 8 Mart’ta kaybolmuştu. Malezyalı yetkililer uçağın Hint Okyanusu’nun güneyine düşmüş olabileceğini dile getiriyor.
Avustralyalı komutan Houston, Ocean Shied (Okyanus Kalkanı) adlı geminin su altının derinliklerinde en kısık sesleri bile belirleyebilen bir cihaz sayesinde sinyallere ulaştığını söyledi.
İlk sinyalin yaklaşık 2 saat 20 dakika sürdüğü daha sonra sona erdiği, ikinci sinyalin ise geminin çevresinde bir tur attıktan sonra alındığı ve 13 dakika sürdüğü belirtildi.
Komutan Houston, her iki sinyalin de duyulabilecek seviyede olduğunu ifade edip “Bunlar, hem uçuş veri kayıtlarından hem de kokpitteki ses kayıtlarından iletilenlerle uyumlu olabilir” diye ekledi.
Sinyal 4 bin 500 metre'den geldi
Komutan, geminin hala o bölgede olduğunu fakat yeni bir sinyal elde edemediğini kaydetti.
Houston, sinyallerin nereden geldiğinin belirlenmesi gerektiğini ifade edip geminin enkaza ulaşabilmek için ‘Bluefin 21’ adlı su aldı robotunun derinliklere indirilebileceğini söyledi.
Sinyalin, Bluefin 21 robotunun da erişim sınırı olan yaklaşık 4 bin 500 metre derinlikte duyulduğu belirtildi.
Komutana göre arama kurtarma çalışmalarında atılacak bir sonraki adım “zaman alabilir.”
“Bu sinyallerin MH370’ten gelip gelmediğinin belirlenmesi için yeterli bilgiye sahip olmamız birkaç gün alabilir. Okyanusun çok derinlerinde hiçbir şey hızlı gelişmez.”
Arama kurtarma çalışmaları zamanla yarışıyor. Zira uçuş kayıtlarının bataryasının bitmesinden, dolayısıyla cihazların da sinyal verememesinden endişe ediliyor.
Haixun 01 adlı Çin gemisi de, geçen hafta sonu farklı bölgede yürütülen arama kurtarma çalışmalarında yeni sinyaller aldıklarını duyurmuştu. Bu sinyallerin de araştırıldığı belirtildi.
Kayıp uçağın enkazından herhangi bir parçaya henüz ulaşılamadı, fakat uydu verilerini inceleyen yetkililer, uçağın seyrinin Avustralya’nın sahil kenti Perth açıklarında denizin batı yakasında sona ermiş olabileceği görüşünde.
Yetkililer, uçağın trafik kontrol ekipleriyle iletişiminin ‘neden koptuğunu’ ve belirlenen güzergâhından ‘neden bu kadar uzakta’ kaybolduğunu henüz bilmiyor.
Yolcuların ve mürettebatın tüm bilgileri incelendi fakat yetkililer uçağın kaybolmasını açıklamaya yardımcı olabilecek herhangi bir veriye ulaşamadı.