BP: Petrol sızıntısının maliyeti 2 milyar dolar
BP'nin işlettiği "Deepwater Horizon" adlı platformdan, günde 100 bin varil petrol denize akıyor.
LONDRA- Meksika körfezindeki petrol platformunu işleten İngiliz petrol şirketi BP, platformun çökmesinden sonra sızan petrolün şirkete maliyetinin 2 milyar dolara ulaştığını bildirdi.
BP'den yapılan açıklamada, henüz sızıntının sona ermediği belirtilerek, zararın artacağı kaydedildi. BP, bugüne kadar 32 bin şikayetçiye 105 milyon dolar ödendiğini de bildirdi.
BP geçen hafta da ABD'nin güney kıyılarındaki felaketzedelerin zararlarını tazmin etmek için 20 milyar dolar para vermeyi kabul etmişti.
BP'nin işlettiği "Deepwater Horizon" adlı platformda, 20 Nisanda 11 kişinin ölümüne yol açan bir patlama meydana gelmiş, iki gün sonra da bu platforma bağlı, denizin 1500 metre altındaki kuyudan suya günde en az 60 bin varil ham petrol karışmaya başlamıştı.
Şirket denediği çeşitli yöntemlere karşın felaketi tamamen önleyemedi. Ay sonuna kadar şirket, Körfez'e karışan petrolün yüzde 90'ını önlemeyi amaçlıyor.
Günde 100 bin varil petrol denize akıyor
ABD'nin Meksika Körfezi'nde iki aydır, 1500 metre derindeki kuyudan, yapılan son hesaplamalara göre günde 60 bin değil, 100 bin varil petrolün denize aktığı kaydedildi.
Demokrat Parti Milletvekili Edward Mankey'in British Petrolium şirketinin mühendislerinden aldığı son hesaba göre, ABD Başkanı Barack Obama'nın tabiriyle "petrol deliği belası" olan, British Petrolium'un (BP) platform kazasından kaynaklanan dev akıntı günde 60 bin değil, 100 bin varil ham petrolü okyanusa ve kıyılara "zerk ediyor" olabilir.
Missouri eyaletinin 80 km açığındaki petrol kazası, bugüne kadar yaşanan en büyük sanayi kazası olma yolunda hızla ilerliyor.
BP'nin işlettiği "Deepwater Horizon" adlı platformda, 20 Nisan'da 11 kişinin ölümüne yol açan patlama meydana gelmiş, iki gün sonra da bu platforma bağlı, denizin 1500 metre altındaki kuyudan, ilk hesaplara göre suya günde en az 60 bin varil ham petrol karışmaya başlamıştı.
BP şirketi Körfez'e karışan petrolün yüzde 90'ını önlemeyi amaçlıyordu. Yüzeyde petrolü emecek tanker dahil çok çeşitli yöntemler denendi.