Borç krizinde belirsizlik sürüyor

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner'ın sunduğu çözüm planına dair Meclis'te bugün yapılması planlanan oylama ertelendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'nin borç krizine çözüm bulabilmek için çok az bir süre kalmasına rağmen bu konuda Kongre'de yaşanan çıkmaz, tarafların birbirlerinin geliştirdikleri planlara yönelik sert eleştirilerini devam ettirmesi, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner'ın sunduğu çözüm planına dair Meclis'te bugün yapılması planlanan oylamanın ertelenmesi ve dahası, plana parti içindeki muhafazakarların gösterdiği tepkiler yüzünden iyice derinleşti.

Boehner'ın planının aslında bugün Temsilciler Meclisi'nde oya sunulması planlanıyordu, ancak Kongre'deki Bütçe Ofisi'nin, planın, harcamaları ve bütçe açığını telaffuz edilen miktar kadar düşürmeyeceği yönünde tespitte bulunması üzerine planı yeniden düzenlemeye dönük çalışmalar başladı ve oylama da en erken perşembe gününe ertelendi.

Plan, soruna kısa vadeli bir çözümü içermesi nedeniyle zaten ABD Başkanı Barack Obama'nın veto tehdidiyle karşı karşıyaydı, üstelik Demokrat çoğunluklu Senato'dan da geçmesine pek ihtimal verilmiyordu. Bunun yanında, Kongre'deki Cumhuriyetçiler arasındaki aşırı muhafazakar Çay Partisi hareketine yakın bazı isimler, planı ülkenin çoğalan bütçe açığının üzerine yeterince gitmemekle eleştirerek, plana karşı oy kullanacaklarını açıkladı.

Reuters haber ajansı, plana ilişkin oylamanın ertelenmesinin, federal hükümetin borçlanma limitinin yükseltilmesi için son tarih 2 Ağustos'a kadar soruna çözüm bulmak amacıyla Kongre'de yürütülen müzakerelerin de son dakikaya kadar süreceği anlamına geldiği yorumunu yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir