BM'den Myanmar için uyarı
BM, Myanmar'da bulunan Müslüman azınlığın vatandaşlık haklarının verilmesini isterken insan hakları ihlalleri nedeniyle Kuzey Kore ve İran'ı eleştirdi
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun insan haklarından sorumlu üçüncü komitesi, Myanmar'dan, Müslüman azınlığın vatandaşlık haklarının verilmesini istedi.
BM Genel Kurulu'nun Üçüncü Komitesi, Myanmar'daki insan hakları ihlallerine ilişkin konsensüsle karar tasarısı kabul etti. Karar metninde, Myanmar hükümetine Rohingya Müslümanlarına eşit vatandaşlık hakkı sağlaması ve Budistler tarafından Müslüman azınlığa karşı uygulanan şiddetin engellenmesi çağrısı yapıldı.
Metinde, ülkedeki diğer insan hakları ihlallerine de işaret edilerek, keyfi tutuklamalar, halkın topraklarına zorla el koyma, göçe zorlama, tecavüz, işkence, insanlık dışı muamelelerden duyulan endişeler vurgulandı.
Kararda, Myanmarlı yetkililerin siyasi tutukluların yıl sonuna kadar salıverileceğini taahhüt etmeleri ve insan hakları konusunda iyileştirmeler yapacaklarını açıklamalarından da memnuniyet duyulduğu ifade edildi.
İran ve Kuzey Kore'ye de eleştiri
BM Genel Kurulu Üçüncü Komitesi'nde insan hakları ihlalleri nedeniyle karar tasarısı kabul edilen ve eleştirilen diğer iki ülke Kuzey Kore ve İran oldu.
Karar metninde, İran'da yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin insan hakları iyileştirmelerine yönelik taahhütlerinden memnuniyet duyulduğu ancak ülkede ciddi insan hakları ihlalleri, işkence, sıklıkla idam cezasının kullanılması, ifade ve toplanma hürriyetlerine yönelik kısıtlamalar olduğu belirtilerek bu ihlallere son verilmesi istendi.
İran hakkındaki karar tasarısı 83 kabul, 36 ret ve 62 çekimser oyla kabul edildi. Kabul edilen metin daha sonra BM Genel Kurulu'na sunulacak.
Komite'de Kuzey Kore'deki insan hakları ihlalleri de eleştirildi. Kuzey Kore hakkında kabul edilen karar metninde, ülkede sistematik ve yaygın biçimde insan haklarının ihlal edildiği, politik ve dini nedenlerle insanların işkence ve idam cezalarına maruz kaldıkları kaydedildi.