BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yaptırımlar oylanacak

Karar tasarısında, İran'ın nükleer programıyla ilgisi olan 40 şirkete yaptırımlar listesi de bulunduğu belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Güvenlik Konseyi, İran'a yeni ve sıkı yaptırımlar getiren karar tasarısı birazdan oylanacak.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Türkiye ve Brezilya'nın talebinin kabul edilmesiyle ikinci kez toplanacak.

Konseyin ilk toplantısının arkasından gazetecilere açıklama yapan Konsey'in dönem başkanı Meksika'nın BM Daimi Temsilcisi Claude Heller, Türkiye ve Brezilya'nın talebi üzerine, İran'ın nükleer programı meselesinin esasına yönelik olarak Konsey üyeleri arasında toplantı yaptıklarını belirtti.

Meksika Büyükelçisi Heller, bu sefer toplantıyı BM üyesi ülkelerin de gelip izleyebileceklerini, ancak toplantının basına kapalı olacağını söyledi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İran'ın talep etmesi halinde toplantıya gelip konuşma yapma hakkı verilebilecek.

Bu arada Heller, İran'ın nükleer programına karşı yaptırımlar içeren karar tasarısının da bugün sabah saatlerinde Konsey'e oylama için sunulacağını belirtti.

Yaptırım listesinde 40 şirket var

 BM kulislerinde bu kişinin İsfahan'da bir nükleer merkezin başında bulunan Cevad Rahiki olduğu konuşuluyor. Yaptırımlar listesinde yer alan kişi ve kuruluşların uluslararası alanda mal varlıkları donduruluyor ve ayrıca seyahat yasağı getiriliyor.

Konsey'in daimi üyeleri olan ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ile Almanya (5+1 ülkeleri) arasında 5 aydır müzakere edilen ve İran'ın nükleer programına yönelik yeni ve daha sıkı yaptırımlar getiren tasarıya Türkiye, Brezilya ve Lübnan'ın soğuk baktığı biliniyor.

Karar tasarısının 15 üyeli Konsey'den geçmesi için 5 daimi üye tarafından veto edilmemesi ve en az 9 üyenin "evet" oyunu alması gerekiyor.

Rus Kaynak: Uzlaşmaya varıldı

BM Güvenlik Konseyi görüşmelerine yakın olan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Rus kaynak, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "İran'a yönelik yaptırım önerisi konusunda tamamen anlaşmaya varıldı" dedi.

Kaynak, "Bununla ilgili hiçbir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Bana göre, (yaptırım uygulanması konusunda) hiçbir zaman da bir sorun olmadı" ifadesini kullandı.

Davutoğlu'nun görüşmeleri başlıyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyindeki İran'a yaptırım kararıyla ilgili oylama öncesinde, gerek Batı ülkeleri gerekse İran tarafı ile temaslarını sürdürerek, her iki tarafa da çeşitli telkinlerde bulunuyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim, AB'nin Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve İran'ın Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Said Celili ile görüştü.

Görüşmelerde, Davutoğlu, Batılı ülkelere Türkiye'nin yaptırımlar konusundaki tutumunu ve endişelerini aktarmaya devam ederken, uranyum takası anlaşması ile yakalanan fırsatı kaçırmamaları tavsiyesinde bulunuyor. Davutoğlu, İran tarafına da itidal yoluyla, görüşme masasından kalkmaması için telkinlerde bulunmaya devam ediyor.

Davutoğlu'nun görüşmelerinin süreceği belirtiliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir