BM: Dünya ekonomisi % 3.1 büyüyecek

BM'nin ekonomik durum ve beklentiler raporuna göre, gelecek yıl dünya genelinde 3.1, 2016'da ise 3.3 ekonomik büyüme bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Birleşmiş Milletler (BM), gelecek yıl dünya genelinde yüzde 3.1, 2016 yılında ise yüzde 3.3 ekonomik büyüme tahmin ediyor.

BM Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2015 (WESP) raporunun önemli rakamları New York'ta düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Raporda küresel ekonomik krizin etkilerinin görülmeye devam edildiği 2014'ün yüzde 2.6 büyüme ile tamamlanmasının beklendiği belirtilerek, bu yıl ekonomik büyümenin orta seviyede ve bölgeler arasında orantısız bir şekilde gerçekleştiği vurgulandı.

ABD'nin bu yılı yüzde 2'nin üzerinde büyüme ile tamamlayacağı, gelecek yıl yüzde 2.8, 2016'da da ise 3.1 ekonomik büyüme beklendiği kaydedilen raporda, güçlü dolar kurunun diğer pazarlarda önemli etkisinin olacağı belirtildi.

Raporda Avrupa ve özellikle de avro bölgesinin halen riskli ve istikrarsız olduğu, gelecek yıl sadece Batı avrupa ülkelerinde küçük bir büyüme beklendiği ifade edilerek, Avrupa genelinde gelecek yıl 1.7, 2016'da ise yüzde 2 büyüme öngörüldüğü belirtildi.

Raporda Çin'in sırasıyla 7.0 ve 6.8, Hindistan'ın 5.9 ve 6.3 büyümesinin beklendiği açıklanırken Ukrayna ile kriz yaşayan Rusya'nın 0.2 ve 1.2 gibi çok küçük büyüme gerçekleştirmesinin beklendiği kaydedildi.

Gelişmekte olan bölgelerde ise gelişmiş ülkelere göre daha fazla büyüme oranı beklendiği vurgulanan raporda, Afrika'da gelecek yıl 4.6, 2016'da 4.9, Doğu Asya'da 2015'te 6.1, 2016'da ise yüzde 6.0 büyüme öngörülüyor.

Cari işlemler açığı riski

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Bölümü Gelişme ve Politika Analiz Birimi Direktörü Pingfan Hong, basın toplantısında yaptığı açıklamada küresel ekonomideki bir çok risk ve belirsizliklerin, ekonominin rayına girmesini engelleyebileceğini söyledi.

Gelişmekte olan ve geçiş dönemindeki bir çok ekonominin küresel finansal gelişmelere ve bölgesel çatışmalara karşı çok hassas olduğunu vurgulayan Hong, Brezilya, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye'nin yüksek cari işlem açığının endişe kaynağı olduğunu dile getirdi. 

Petrol fiyatlarındaki değişkenliğin de ihracatçı ve ithalatçı ülkeler için risk taşıdığını anlatan Hong, Ukrayna, Suriye, Libya ve Irak gibi ülkelerde yaşanan krizlerin de bulundukları bölgeler için risk nedeni olduğunu söyledi.

Raporun tamamı ve ülke analizlerinin Ocak ayında kamuoyuna açıklanacağı kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir