BISS CEO'su Mario Ciaccia: Türkiye'de kalıcıyız, burası fırsatlarla dolu
İtalyan Intesa Sanpaola Grubu bankası olan Banca Infrastrutture Innovazione e Sviluppo (BIIS) Türkiye'de temsilcilik açıyor
İSTANBUL - İtalya'nın en büyük kamu ve özel kuruluşlara destek veren sektörel ihtisas bankası olan BIIS, Citibank ve Akbank'la birlikte 421 kilometrelik Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol projesi finansmanında Mali Danışmanlık yapacak. İstanbul'da bulunan BIIS CEO'su Mario Ciaccia, faaliyet bankası olduklarının altını çizerek Türkiye'nin faaliyet yapmak için büyük fırsatlarla dolu olduğunu söyledi. Yaklaşık 46 milyar Euro aktifleri ve deneyimli bir geçmişleri olduğunu belirten Ciaccia; "Türkiye'de yerleşik hale gelerek, önemli krediler kullandırmak istiyoruz" dedi.
İstanbul Çırağan Sarayı'nda basınla sohbet toplantısı düzenleyen Mario Ciaccia, Türkiye'de faaliyet yapmak için büyük bir fırsatlar olduğunun altını çizerek şunları söyledi; "Türkiye büyük bir ülke ve sürekli ekonomik gelişme yolunda. Biz önemli krediler kullandıran bir bankayız. Bu ülkeye fayda sağlayarak yerleşik hale gelmeyi planlıyoruz. Bizde bir Türk bankası gibi çalışabiliriz düşüncesiyle gerekli izinlerin ardından İstanbul'da temsilcilik açtık. BIIS olarak sağlam bir geçmişimiz olduğunu, aynı zamanda da 46 milyar Euro'luk bir aktifimiz olduğunu belirtmek isterim. Elimde sihirli bir değnek olsa İtalya'da ne yapıyorsak, Türkiye'de de aynısı yapıyoruz derdim."
Türkiye'de faaliyete başlamalarının bir tesadüf olmadığına dikkat çeken Ciaccia, kuvvetli bir operasyon güçleri olduğuna ifade ederek "BIIS olarak uluslararasılaşma sürecindeyiz. Mısır, Polonya ve Londra'da şubemiz var. Daha da açılmak azmindeyiz. Türkiye kendisi gelişen bir ülke olduğu için değil, aynı zamanda kavşak olduğu içinde bizim için çok önemli. Bugüne kadar İtalya dışındaki projelere 7 milyar Euro finansman desteği sağladık. Bu finansman destekleriyle doğal bir köprü oluşturuyoruz. İtalyan firmaları ile Türk firmaları arasında köprü görevi görüyoruz. Emin olduğumuz birşey var. O da birlikte çok şey yapabileceğimizdir. Birlikte olduğumuzda daha iyi ve hızlı büyürüz."diye konuştu.
Olumlu karşılıklar aldık
"Riskleri azaltabilecek olma gücümüz var çünkü likiditemiz var."diyen Ciaccia şunları söyledi: "Türkiye ye girerken önce ayaklamızın ucunda kapının önüne geldik, kapıyı vurduk müsade istedik içeri girdik fakat şunu da belirtmek isterim, henüz kapının önündeyken dahi Türkiye'deki projelere yönelik finansman desteğimiz 1 milyar doları geçti. Altyapı projelerine destek olduk, danışmanlık verdik, yerel yönetimlerin projelerine örneğin İstanbul metrosu gibi projelere destek olduk. Olumlu karşılıklar aldık ve bunlar da buralara gelmemize destek oluşturdu. Burada farklı faaliyetlerde bulunan ortaklar bulabileceğimizi düşünüyoruz. Amacımız büyümek ve bulunduğumuz ülkeleri de geliştirmek."
Toplam proje tutarı 6 milyar doları bulan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol projesi hakkında bilgi veren Ciaccia, Citibank ve Akbank'la birlikte İzmir Otoyol projesine destek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ve projede İtalyan Astaldi firmasıda konsorsiyum içinde faaliyet göstermesinin kendileri için önemli olduğunu söyledi. Projenin Yap İşlet Devret modeli olması açısından kendileri açısından ilk olma özelliğini taşıdığını belirten Ciaccia, projenin ağır ve oturaklı bir proje olduğunu ve ilk aşamasının 7 yıl olarak öngörüldüğünü Citibank ve Akbank'la birlikte bunu başarabileceklerinin altını çizdi. İtalya'da bir çok projede sorunlarla karşılaştıklarını ve bunları çözmeyi başardıklarına dikkat çeken Ciaccia: "Sorunları çözmede idmanlıyız. Bizim burada olmamız bir bakıma kredibilite sağlayacak. Mıknatıs gibi uluslararası ajanslara çekim gücü yaratacağız."diye konuştu.
Finans desteğimiz henüz net değil
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Ciaccia, projeye ne kadar bir finans desteği sağlayacakları konusunda şunları söyledi; "Uzun soluklu bir proje ve içinde İtalyan Astaldi'nin olduğu 6 şirket çalışacağı büyük bir proje. Projeye başka finans kurumlarını da müdahil etmek zorundayız. Diğer aktörlerle bir araya geldiğimizde bizim projeye finans desteğimiz ortaya çıkacak. Bizim amacımız en iyi şartlarda destek olmak ve bu konuyu yılsonuna kadar netleştirmek istiyoruz. Türk hükümetinin de isteği böyle. Şartların hepsi sağlanırsa, biz elimizden ne geliyorsa yapacağımızı söyleyebiliriz."
Garanti konusunda birşey söylemek yanlış olur
2001 yılında Garanti Bankası'yla ortaklık konusu gündeme gelmiş fakat dönemin şartları nedeniyle bu ortaklık gerçekleşemeyen İtalyan Intesa Sanpaola Grubu'nun Garanti Bankası'yla tekrar isminin gündeme gelmesine yönelik değerlendirmeleri BIIS'ın CEO'su aynı zamanda da Banca Intesa'da CEO yardımcısı olan Mario Ciaccia ya soruldu. Ciaccia, Garanti Bankası konusunun birgünde ortaya çıkan birşey olmadığını ve devam eden bir konuda birşey söylemesinin yanlış olacağını belirtti. "Zamanla gelişmeleri bekleyip göreceğiz." diyen Ciaccia şöyle konuştu; "Türkiye'ye güveniyor ve ilgi duyuyoruz. Burada çok şey var. Hem İntesa he de BISS olarak buradaysak bizim için Türkiye'nin ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. Gerisini gelecekte tarih olarak okuyacağız." IMF ile gelinen nokta konusunda ise Ciaccia, "IMF ile durum yatırımları ve ülkeye bakışı etkilemez. Türk hükümetinin programı belli ve Türkiye krizden çıkmakta, Türkiye'nin kendi başına koşabileceği bacakları var."diye konuştu.
BIIS'in Türkiye'deki finansman destekleri:
-Gümüşova-Gerede (2.Bölüm Bolu Dağı Geçisi) 175 milyon dolar
-Ankara-Pozantı yolu Eminlik Çiftehan arası 123 milyon dolar
-Adana metro proje finansmanı 136.7 milyon dolar
-İstanbul yeni üstyol diyazn proje finansmanı 480 milyon dolar
-İstanbul Kadıköy-Kartal metro finansmanı 776 milyon Euro
-Adana-Şanlıurfa proje finansmanı 68 milyon dolar
-Tutarlar toplam işlem değerleridir