Berlusconi’den AB’ye Türkiye uyarısı
Eski İtalya Başbakanı Berlusconi, "Eğer Türkiye ile dostane ilişkilerimiz olmazsa, bu sığınmacılar yeniden Avrupa’ya gelebilir" uyarısında bulundu.
Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Avrupa Birliği’ni (AB) Türkiye ile iyi ilişkilerin sürdürülmesi konusunda uyardı aksi taktirde sığınmacıların yeniden Avrupa’ya gelmeye başlayacağını söyledi.
İtalya’da merkez sağdaki Forza Italia partisinin lideri ve eski Başbakan Berlusconi, dün akşam İtalyan devlet televizyonu RAI 1’de “Porta a Porta” isimli programa katılarak, gündemdeki iç ve dış konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Oylama öncesi Merkel'den Türkiye çıkışı
Başta Libya’daki istikrarsızlık olmak üzere Ortadoğudaki gelişmelerin AB ve ABD’nin izlediği politikaların bir sonucu olduğunu ifade eden Berlusconi, “AB ve ABD, Arap Baharı’ndan yana oldular ama bugün gelinen noktada Libya’da batı tarafından desteklenen hükümet, aslında hükümet olarak görevini yapamıyor."dedi.
Libya’daki iç karışıklık nedeniyle komşu Tunus’un 1 milyon 400 bin Libyalıyı ağırlamak durumunda kaldığını anımsatan Berlusconi, benzer riskin Avrupa için de olduğunu belirtti ve "Bugün çok ciddi bir tehlike var. Türkiye’de 2 milyon 400 bin sığınmacı var. Eğer Türkiye ile iyi ve dostane ilişkilere sahip olmayı sürdürmezsek, eğer Türkiye sınırlarını açarsa bu sığınmacılar Avrupa’ya yeniden gelmeye başlar.” diye konuştu.
'AP'nin Türkiye oylamasının kıymeti yok'
Program sunucusunun Türkiye ile AB arasında geçen martta sığınmacı akınını önlemeye yönelik imzalanan anlaşmayı hatırlatması üzerine Berlusconi, "Tabii ki, biz Türkiye’nin bu sığınmacıları tutması için birtakım bedel ödedik. Eğer Türkiye ile ilişkiler bozulursa, Türkiye kapıları açmaya karar verebilir." ifadeleriyle AB’yi uyardı.
Öte yandan, eski İtalya Başbakanı, bugün hiçbir Ortadoğu ülkesinin demokrasi için hazır olmadığını, aksine adına ne denirse densin bir diktatör, kral ya da güçlü bir lider tarafından yönetilme ihtiyacı olduğunu da savundu.
İtalya’daki referandum
Berlusconi, ülkesinde 4 Aralık’ta yapılacak ve yasamanın üst organı Senatonun yetkilerini törpülemeyi öngören anayasa reformuna yönelik referanduma da değindi.
Silvio Berlusconi, kendisi muhalif olsa ve Forza Italia seçmenlerini hayır oyu vermeye davet etse de sahibi olduğu medya şirketi Mediaset’in üst düzey yöneticilerinin referandumda "Evet" oyunu vereceğini açıklamalarının arkasında sanılanın aksine istikrarsızlık korkusu değil, misilleme korkusu olduğunu söyledi.
Berlusconi, şirketinin üst düzey yöneticilerinin referandum sonrasında muhtemel iktidar değişikliğinde yeni hükümetin Mediaset ile uğraşmasından çekindiklerini dile getirdi.
Matteo Renzi liderliğindeki hükümetin 4 Aralık’taki referandumdan yenilgiyle ayrılması durumunda olabilecek senaryolara da değinen merkez sağın lideri, "Hükümetin düşeceğine inanmıyorum. Mecliste yine çoğunlukları olur ama ikna edici olmaz." yorumunu yaptı.
Berlusconi, "Renzi hükümeti, pek çok şeyin sözünü verdi ama bugüne kadar sözlerinden bir tanesini bile tutmadı." diyerek hükümeti eleştirdi.