Berlin'de Ukrayna için ortak bildiri
Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya gelen Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa dışişleri bakanları, Ukrayna'da ateşkesin sağlanması amacıyla görüşmelerin başlamasını kararlaştırdı
BERLİN - Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya gelen Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa dışişleri bakanları, Ukrayna’da hükümet ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında ateşkes sağlanması amacıyla görüşmelerin başlamasını kararlaştırdı.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in davetiyle Dışişleri Bakanlığı'nda toplanan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, dörtlü görüşmenin ardından ortak bildiri yayımladı.
Ortak bildiride, ateşkes hedefiyle görüşmelerin başlaması, tüm rehinelerin serbest bırakılması, Ukrayna-Rusya sınırında kaçak geçişlerin engellenmesi için kontrollerin artırılması ve gazetecilerin güvenliğinin sağlanması çağrısında bulunuldu.
Ateşkes için temas grubu
Almanya, Rusya, Ukrayna ve Fransa’nın bir an önce sürdürülebilir bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varılması konusunda hemfikir olduğu vurgulanan ortak bildiride, “Bakanlar, karşılıklı anlaşmaya dayalı ve koşulsuz bir ateşkese ulaşmayı hedefleyecek temas grubunun 5 Temmuz’a kadar toplanmasını teşvik etmektedir” denildi.
Ateşkesin, Ukrayna’da görevlendirilen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Özel İzleme Misyonu tarafından kontrol edileceği belirtilen açıklamada, ortak bildiriye imza koyan ülkelerin ateşkesin başarısı için ilgili taraflar üzerinde etkisini kullanacağı aktarıldı.
Bildiride, ateşkesin sağlanmasının ardından Rusya -Ukrayna sınırından kaçak geçişlerin engellenmesi içinUkrayna ve Rusya makamları arasında iş birliği yapılacağına değinilerek, AGİT, Ukrayna ve Rusya arasında bilgi alışverişinin geliştirilmesi çağrısında bulunuldu.
Ortak bildiride, gazetecilerin karşı karşıya kaldıkları tehlikelere de işaret edilerek, “Bakanlar, şiddetin hüküm sürdüğü bölgelerde görev yapan gazetecilerin güvenliklerinin temin edilmesi gerekliliğini vurgulamışlardır” ifadesine yer verildi.
Bakanların basın toplantısı
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Ukrayna’daki durumdan dolayı Berlin’de dışişleri bakanlarıyla zor, yoğun, sancılı ve yapıcı görüşmeler yapmanın doğal olmadığını belirterek, daha kötü olayları engellemek için tüm tarafların sorumluluk bilinci taşıdıklarını söyledi.
Steinmeier, son 48 saatte Ukrayna’daki durumun daha da dramatik hale geldiğini ifade ederek, duruma hakim olmak için her küçük fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Burada bir anlaşmaya varıldığına inandığını belirten Steinmeier, üzerinde anlaşılan tedbirlerin karşılıklı ateşkesin sağlanması için bir yol açtığını ifade etti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergej Lavrov da Fransa, Almanya, Rusya ve Ukrayna liderlerinin 30 Haziran'da Ukrayna krizi konusunda telekonferans yaptıklarını, burada bir bildiri hazırlamak için ilgili ülkelerin dişişleri bakanlarına görev verildiğini aktardı.
Yöneticilerin verdikleri görevi burada yerine getirdiklerini ifade eden Lavrov, bir temas grubunun kurulmasıyla sürdürülebilir ve istikrarlı bir ateşkesin sağlanmasının önemli olduğunu vurguladı.
Lavrov, söz konusu temas grubunun gelecek günlerde bir araya gelmesini ümit ettiğini söyledi.
Ateşkes sağlandıktan sonra Rusya ve Ukrayna arasındaki sınır noktalarında iletişimin iyileştirilmesi gerektiğini belirten Lavrov, gereksiz gerilimi düşürmek için de rehine sorununun çözülmesinin önemine işaret etti.
Bildiride yer alan maddelerin uygulanmasını istediklerini dile getiren Lavrov, koşulsuz ateşkesin sağlanması ve karşılıklı güvenin artırılmasının önemli olduğunu, bunun insan hayatını kurtaracağını, sivillerin ölmemesini ve alt yapının imha edilmemesini sağlayacağını kaydetti.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Klimkin de barış planının gerçekleştirilmesi için çalıştıklarına dikkati çekerek, bundan önce Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun ateşkes ilan ettiğini ancak buna ayrılıkçıların uymadığını belirtti.
Şimdi iki taraflı bir ateşkes sağlamak istediklerini aktaran Klimkin, bunun için ilgili tarafların temsilcilerinin bir araya gelerek temas grubunun yeniden çalışmaya başlamasına karar verdiklerini ifade etti.
Sınırlarda silahlı kişilerin ve silah geçişlerini durdurmak için önlem alınması yönünde çalışmalar yapacaklarına değinen Klimkin, rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini ve basın özgürlüğü kapsamında gazetecilerin güvenliğini sağlayacaklarını vurguladı.
Fransa Dışişleri Bakanı Fabius da Ukrayna’nın doğusunda ateşkese hangi yollarla ve araçlarla ulaşılacağı yönünde uzlaştıklarını ifade ederek, ülkede yeniden istikrarın tahsis edilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Hedefin Ukrayna’daki gerilimin azaltılması olduğunu vurgulan Fabius, burada bu yönde doğru adımlar atıldığını, şimdi tarrafların kabul ettiği bildirinin uygulanması gerektiğini kaydetti.