Avrupa'nın büyüme hızında düşüş devam ediyor
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne (OECD) göre, Avrupa'da büyüme hızındaki düşüş sürerken, diğer büyük ekonomilerde büyüme istikrarlı seviyesini koruyor
PARİS - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) aralık ayı Bileşik Öncü Göstergeler Endeksi raporu bugün yayınlandı. Ekim ayı verilerine yer verilen rapora göre, OECD bölgesinde Bileşik Öncü Göstergeler Endeksi ekim ayında bir önceki aya göre değişmeyerek 100,4'te kaldı.
Türkiye'de ise Bileşik Öncü Göstergeler Endeksi ekim ayında 99,3 oldu. OECD'nin revize ettiği rakamlara göre, Türkiye'nin Bileşik Öncü Göstergeler Endeksi bir önceki aya kıyasla değişiklik göstermedi.
Raporda, özellikle İngiltere ve ardından Almanya ile İtalya'daki büyüme hızının düşüş gösterdiği belirtildi. Buna göre Bileşik Öncü Göstergeler Endeksi İngiltere'de yüzde 0,17 düşüş ile 100,5'ten 100,4'e geriledi. Endeks, Almanya'da 0,16 düşüşle 99,7'den 99,5'e, İtalya'da yüzde 101,2'den 101,1'e indi.
Raporda, ekonomik büyüme ivmesinin Kanada, ABD, Brezilya, Çin gibi büyük ekonomilerde istikrarlı olduğu, Rusya ve Japonya'da ise düşüş eğilimine girdiği kaydedildi.
Bileşik Öncü Göstergeler Endeksi ekim ayında ABD'de 100,4'le bir önceki aya oranla aynı kalırken, Fransa'da 100,3'le bir önceki aya göre yine önemli bir değişim göstermedi.
Endeks Rusya'da yüzde 0,14 gerileyerek 100,5 olurken, Çin'de ekim ayında yüzde 0,17 artışla 99,2'ye, Hindistan'da da yüzde 0,19 artışla 99,6'ya yükseldi.
Avro bölgesi genelinde ise endeks yüzde 0,02'lik düşüşle 100,6 oldu.
OECD'nin ekonomik öncü göstergeler endeksi sistemi, ekonomik aktivitedeki dönüm noktalarına ilişkin sinyalleri önceden vermesi amacıyla 1970 yılında kuruldu. Endeks, ekonomistler, iş adamları ve politika yapıcılar açısından mevcut ve kısa vadeli pozisyonlarını belirlemeleri için önem taşıyor.
Bileşik öncü göstergeler endeksi, İzlanda hariç 33 OECD ülkesinin yanında, 6 üye olmayan ekonomi ve 8 ayrı bölge için hesaplanıyor. Endeks, ülkeler için geniş bir yelpazede seçilmiş kısa vadeli anahtar nitelikteki ekonomik göstergelerden oluşan serilerin bileşenlerinden elde ediliyor.