Avrupa, Yunanistan'a yardım eli uzatıyor

Avrupa hükümetleri, Yunanistan'a yardım için prensipte anlaştı; çeşitli seçenekler masada

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Avrupa hükümetleri, Yunanistan'a yardım konusunda prensipte uzlaştı.

Alman koalisyon hükümetinden bir yetkili, Avrupa hükümetlerinin, zor durumdaki Euro Bölgesi üyesi Yunanistan'a yardım için prensipte anlaştığını ve çok çeşitli seçeneklerin düşünüldüğünü belirterek, "Euro Bölgesi içinde Yunanistan'a yardım kararı prensipte alındı" dedi.

Avrupa Birliği'nin (AB) Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu üyesi Joaquin Almunia da Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı açıklamada, "Avrupa liderlerinin, Yunan otoritelerine şu anki çabalarının karşılığında, bizden destek alacaklarını söylemelerini istiyorum" dedi.

Destek karşılıksız olmayacak

Bu desteğin karşılıksız olmayacağını, bunun daha fazla dengesizlik ve krizin temeli olacağını ifade eden Almunia, sorumluluklarını karşılayacak açık bütçe taahhütleri karşılığında Yunanistan'ı destekleyecek enstrümanlara sahip olduklarını kaydetti.

Almunia, Yunanistan'ın sorunlarının Euro Bölgesi için ortak bir endişe olduğunu, İspanya ve Portekiz'in de benzer sorunlarla karşı karşıya bulunduğunu ifade ederek, Yunanistan'ın yaşadığına benzer sorunların Euro Bölgesi'nin diğer alanlarına da yayılma riski bulunduğunu söyledi.

Almanya da yol arıyor

Bu arada Almanya da Yunanistan'a yardımın yollarını arıyor, ancak hiçbir şey henüz kararlaştırılmadı.

Mali olarak kırılgan Yunanistan, Portekiz ve İspanya gibi Euro Bölgesi ülkeleri bütçe açıkları nedeniyle yoğun baskı altında bulunuyor. Söz konusu ülkelerin ekonomik sıkıntıları, tek para birimine sahip blokta yatırımcı güvenini de sarsıyor.

İlk olarak bloğun uzun dönem büyüme stratejilerine odaklanması planlanan perşembe günü Brüksel'de toplanacak Avrupa liderleri zirvesinde, Yunanistan'ın sıkıntılarının hakim konu olması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir