”Avrupa ve euro için endişeliyim”
Portekiz Başbakanı Socrates, ülkesinin ekonomisine karşı piyasadaki spekülasyonların asılsız olduğunu vurguladı.
PARİS/MİLANO - Portekiz Başbakanı Jose Socrates, euro ve Avrupa için endişeli olduğunu söyledi.
Socrates, AFP'nin Yunanistan'daki ekonomik krizin piyasalara yansımaları ve aralarında Portekiz'in de bulunduğu Avrupa ülkelerindeki kaygılara ilişkin bir sorusu üzerine tüm politikacılar gibi Avrupa ve euro için kaygılandığını belirtti.
Brüksel'deki zirveden bir yanıt beklendiğini vurgulayan Socrates, bir şeyler yapılacağını ifade etti.
Portekiz Başbakanı, ülkesinin ekonomisine karşı piyasadaki spekülasyonların asılsız olduğunu vurgulayarak, Euro Bölgesi'ne üye 15 ülkeye, ortak para birimleri euroyu savunma çağrısında bulundu.
Socrates ayrıca, piyasadaki Yunanistan'ın borç krizinin ülkesine yayılacağını ilişkin endişeleri reddetti.
Portekiz Merkez Bankası Başkanı Vitor Constancio, sosyalist hükümete, Yunanistan'daki ekonomik krizin bulaşıcı olduğuna ilişkin piyasalardaki kaygıları yatıştırmak üzere tasarruf tedbirlerinin artırılması çağrısında bulundu.
Parlamento, Yunanistan'a yardımı onayladı
Portekiz parlamentosu, Yunanistan'a 2 milyar euro tutarındaki yardımı onayladı.
Euro Bölgesi'nin en yoksul üyesi ve yüklü borcu nedeniyle Yunanistan'dan sonraki zayıf halka olarak değerlendirilen Portekiz'de parlamento, Yunanistan'a 2 milyar euro yardım paketini kabul etti.
Başbakan Jose Socrates, euro kullanan Portekiz gibi ülkelerin euroyu birlikte savunması gerektiğini ve Portekiz ekonomisinin sağlam olduğunu söyledi. Socrates, Paris ziyareti sırasında, "Ülkemize karşı finansal spekülasyon haklı değil ve ekonomik temeli yok" dedi.
Socrates, ülkesinin borcunun Euro Bölgesi ortalamasından düşük olduğunu da ifade etti.
Fransa Başbakanı Francois Fillon ise Yunanistan ve Portekiz'in karşılaştırılmaması ve euro Bölgesi liderlerinin "mantıksız spekülasyonlara karşı mücadele etmesi gerektiğini" belirtti.
Bu arada, Portekiz hükümeti borçlanma idaresi, 12 Mayıs'ta 4 milyar euro tutarında 10 yıl vadeli tahvilleri yeniden finanse edeceğini, aynı gün 300 ile 1 milyar euro tutarında 10 yıl vadeli tahvil ihalesi açacağını bildirdi.
Şimdiye kadar likidite bulma ve uluslararası piyasalardan borçlanma sıkıntısına düşmeyen Portekiz'in bu yıl 20 milyar euro borç ödemesi bulunuyor.
İtalya'da piyasalar kaygılı
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, ülkesinin Yunanistan'daki ekonomik krizin salgın etkisinin tamamen dışında olduğunu söyledi.
Büyüme öngörülerini revize eden İtalya Hükümeti dün yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 1, gelecek yıl ise yüzde 1,5 oranında büyüyeceğini belirtmişti. Hükümet daha önce ülke ekonomisini bu yıl yüzde 1,1, gelecek yıl ise yüzde 2 oranında büyüyeceği tahmininde bulunmuştu.
İtalya hükümetinin daha önce gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 116,9 düzeyinde beklediği borç düzeyi ise GSYH'nin yüzde 118,4 olarak revize edildi.
Hükümet, bu durum karşısında ek önlemler alınıp alınmayacağına ilişkin şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmadı.
Berlusconi hükümetinin sürekli artan borç yüküne rağmen Yunanistan'daki krizin İtalya'ya bulaşmasının mümkün olmadığını tekrarlamasına karşın düşük büyüme beklentisi, İtalya'daki mali piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor.
Ekonomistler, bütçe açığının Portekiz ve İspanya'ya göre daha düşük olması nedeniyle İtalya ekonomisinin daha sağlam olduğu yönünde görüş bildiriyor.
Öte yandan Milano Politecnico Üniversitesi İşletme Fakültesi Direktörü Gianluca Spina, ülke ekonomisindeki büyüme probleminin temel ve ağır olduğunu söyledi.
İtalya bankası UniCredit'in baş ekonomisti Marco Valli yaptığı açıklamada, ülkedeki durumun kontrol altında olduğuna, panik yapmak için bir neden bulunmadığına ancak, piyasanın gergin olduğuna dikkat çekti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının İtalya bankalarının notunu düşürebileceği yönündeki söylentiler yüzünden dün yüzde 6'ya kadar değer kaybeden borsa bugün yüzde 2'lik düşüşle açıldı.