Avrupa Merkez Bankası'nın gözü Yunanistan'da

ECB Başkanı Jean-Claude Trichet, "Yunanistan'ın bütçe planına bağlı kalması hayati önemde" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, Yunanistan'ın bütçe planına bağlı kalmasının kesinlikle hayati önemde olduğunu söyledi. 

Trichet, Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulunun yüzde 1 olan faiz oranını sabit tuttuğu toplantının ardından yaptığı açıklamada, Yunan hükümetinin, geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 12,7'si olan bütçe açığını 2012 yılında yüzde 3'ün altına indirme hedefine ulaşma planına bağlı kalmasının kesinlikle hayati önemde olduğunu söyledi.

''Yunan hükümetinin bu amaca ulaşmayı sağlayacak tüm kararları alacağından eminiz ve bunu bekliyoruz'' diyen Trichet, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun dün açıkladığı ek kesintilerle ilgili kararın da ''doğru yönde atılmış bir adım olduğunu'' ifade etti. 

Konuşmasında ayrıca düzelmenin ılımlı bir seviyede sürdüğünü, ancak inişli çıkışlı olabileceğini ve görünümün belirsizliklere konu olabileceğini belirten Trichet, Euro Bölgesi'nin yatırım döngüsü ve ihracattaki iyileşmenin yanı sıra önemli makroekonomik teşviklerin uygulanmasından ve finansal sistemin düzelmesi için alınan önlemlerden de faydalandığını kaydetti.

Trichet, Euro Bölgesi'nde enflasyonist baskının hala düşük olmayı sürdürdüğünü ve enflasyon beklentilerinin ECB'nin ''yüzde 2'ye yakın ya da altında'' hedefine sağlam biçimde bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir