Avrupa, durgunluğa sürükleniyor.

Almanya ve Fransa yılı büyümeyle kapatırken, İtalya ve Hollanda resesyona girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya ekonomisi, geçen yılın tamamında yüzde 3 büyüdü. Fransa da yılı büyüme ile kapatmayı başarırken, İtalya ile Hollanda resesyona girdi.

Almanya Federal İstatistik Ofisinin verilerine göre, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) geçen yılın dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 daralırken, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 büyüdü.

İstatistik ofisinin 11 Ocak'ta açıkladığı ilk tahminlerinde, ülke ekonomisinin geçen yılın dördüncü çeyreğinde çeyrek bazda yüzde 0,25 daralacağını öngörmüştü.

Önceki yıl yüzde 3,7 büyüyen Almanya ekonomisi geçen yılın tamamında ise yüzde 3 büyüme kaydetti.

Almanya hükümeti, ekonominin bu yıl yüzde 0,7 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Fransa ekonomisi, geçen yıl yüzde 1,7 büyüdü

Öte yandan Fransa ekonomisi, geçen yılın tamamında yüzde 1,7 büyüdü.

Fransa İstatistik Enstitüsünün (Insee) verilerine göre, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) geçen yılın dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 büyüdü.

Önceki yıl yüzde 1,4 büyüyen Fransa ekonomisi geçen yılın tamamında ise yüzde 1,7 büyüme kaydetti. Fransa hükümeti, ekonominin geçen yıl yüzde 1,75 büyüyeceğini tahmin ederken, ekonomistler, ekonominin yüzde 1,6 büyüyeceğini öngörüyordu.

İtalya resesyona girdi

Bu arada İtalya ekonomisi, geçen yılın dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,7 daraldı.

İtalya İstatistik Ofisinin (Istat) verilerine göre, geçen yılın üçüncü çeyreğinde çeyrek bazda yüzde 0,2 daralan gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH), geçen yılın son üç aylık döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,7, bir önceki yılın aynı dönemine göre de yüzde 0,5 küçüldü.

İtalya böylece, iki çeyrek üst üste daralarak teknik resesyona girmiş oldu.

Ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılası geçen yılın tamamında ise yüzde 0,4 büyüdü.

Hollanda ekonomisi durgun

Avrupa ülkeleri birbiri ardına yıllık büyüme rakamlarını açıklarken son oran Hollanda'dan geldi. Hollanda Merkezi İstatistik Bürosu'na (CBS) göre, 2011'in son iki çeyreğinde küçülme yaşayan ülke ekonomisi durgunluğa (resesyona) girdi.

CBS tarafından yapılan açıklamada, 2011'in üçüncü çeyreğinde yüzde 0,4 olan ekonomik küçülme son çeyrekte yüzde 0,7'ye çıktı. Rakamlara göre, 2011'in genelinde ise ülke ekonomisi yüzde 1,2 oranında büyüme kat etti.

Küçülmede, tüketici ve kamu harcamalarında yaşanan azalma ile ihracattaki gerilemenin rol oynadığı belirtildi. Bir önceki yıla kıyasla 2011'in son çeyreğinde hane halkı tüketiminde yüzde 1,8, kamu harcamalarında ise yüzde 0,2 oranında azalma yaşandığına işaret edildi.

Büronun verilerine göre istihdamda olumlu gelişmeler yaşanmasına rağmen, 2011'de bir önceki yıla oranla işsizlik rakamlarında 36 binlik bir azalma oldu.

Hollanda ekonomisi 2008'in sonu ile 2009'un ortalarını kapsayan dönemde de resesyona girmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir