Aşağı yönlü riskler sürüyor
ECB Başkanı Draghi, faiz toplantısın ardından Euro Bölgesi'ndeki gelişmeleri değerlendirdi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
FRANKFURT - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, ''Euro Bölgesi'nde ekonomiye ilişkin ciddi aşağı yönlü risklerin sürdüğünü söyledi.
Draghi, ECB'nin Frankfurt'ta yapılan faiz toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, ''Euro Bölgesi'nde enflasyonun birkaç ay daha yüzde 2'nin üzerinde kalacağını, daha sonra düşeceğini, enflasyon beklentilerinin dengelenmek zorunda olduğunu'' kaydetti.
Para politikasının orta vadede fiyat istikrarını sürdürmesinin esas olduğunu vurgulayan Draghi, enflasyon çıpası, para politikasının Euro Bölgesi'nde istihdam yaratma ve ekonomik büyümeyi desteklemeye katkı sağlaması için ön koşul olduğuna işaret etti.
Draghi, refinansman operasyonları için likidite fonlarının Euro Bölgesi bankalarına destek vermeyi sürdüreceğini ve reel ekonomiyi finanse edeceğini kaydederek, standart dışı para politikası önlemlerinin geçici olduğunu belirtti.
Euro Bölgesi'nin büyüme hızına bir dizi unsurun zarar verdiğinin görüldüğünü kaydeden Draghi, bunların küresel talepteki ılımlı büyüme ile Euro Bölgesi'nde zayıf iş dünyası ve tüketici güveni olduğunu söyledi.
İç talebin Euro Bölgesi borç piyasalarındaki devam eden gerilimlerinin yanı sıra finansal ve finansal olmayan sektörlerdeki bilanço düzeltme sürecinden zarar gördüğünü bildiren Draghi, Euro Bölgesi'nde 2012 yılında kademeli olarak ekonomik faaliyetlerin toparlanmayı sürdürmesini beklediklerini, bunun küresel talepteki gelişmeler, çok düşük kısa vadeli faiz oranları ve finansal sektörün işlemesi için alınan önlemlerle olacağını ifade etti.
Draghi, ''aşağı yönlü risklerin küresel ekonomi, korumacı önlemler ve küresel dengesizliklerin nizamsız düzeltilmesi olasılığıyla ilgili olduğunu'' kaydetti.
Sermaye pozisyonlarındaki artışla desteklenen banka bilançolarının sağlamlığının ekonomiye zamanla uygun kredi fonlarını sağlamada ana unsur olacağını ifade eden Draghi, bankaların sermaye artırımı planlarını uygulamasının, Euro Bölgesi'nde ekonomik faaliyetlerin finansmanına zarar verecek gelişmelerle sonuçlanmamasının esas olduğunu vurguladı.
Avrupa Konseyi'nin 9 Aralık 2011 tarihinde açıkladığı güçlü ekonomik birliği sağlayacak anlaşmadan memnun olduklarını bildiren Draghi, yeni mali sözleşmenin, Euro Bölgesi ülkelerinde kamu maliyelerinin uzun soluklu sürdürülebilirliğine önemli katkı sağlayacağına işaret etti.
Mali konsolidasyonla birlikte sağlam ve iddialı yapısal reformların acilen uygulanması çağrısında bulunan Draghi, mali konsolidasyon ve yapısal reformların güveni, büyüme beklentilerini ve istihdam yaratmayı güçlendireceğine dikkati çekti.
ECB, geçen ay, Euro Bölgesi ekonomisinin daha iyi işlemesini sağlamak ve bankaların likiditeye daha kolay ulaşımını kolaylaştırmak için iki kredi operasyonu ile bankalara yönelik 36 ay vadeli, yüzde 1 sabit faizle ve sınırsız miktarda kredi imkanı başlatmıştı.
Hızlı gelişmelere acil ihtiyaç var
İngiltere hariç Avrupa Birliği (AB) üyesi 26 ülkenin üzerinde uzlaştığı mali entegrasyon anlaşmasının Mart ayında değil, en geç Ocak ayı sonuna kadar imzalanması gerektiğini bildiren Draghi, "Hızlı gelişmelere acil olarak ihtiyacımız var" dedi.
Yunanistan'ın durumunun son derece özel olduğuna vurgulayan Draghi, bu ülkenin yapısal reformları hızla hayata geçirmesi gerektiğini kaydetti.
Avrupa Merkez Bankası tarafından son dönemde bölge bankalarını desteklemek üzere alınan olağanüstü tedbirlerin etkili olduğuna dikkati çeken Draghi, ECB'nin 3 yıllık fon imkanının yeniden Avrupa Merkez Bankasında gecelik mevduata dönüşmediğine dikkati çekti.
Draghi, aksine 3 yıllık fonlama imkanının ekonomiye katkıda bulunduğunun ve bankalara likidite konusunda güvence sağladığının altını çizdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir