Apple, hizmet ve içerikle kazanacak
Amiral gemisi iPhone satışlarının büyük düşüşe geçmesinin ardından 637.18 milyar dolar ile dünyanın en değerli şirketi olan Apple’da yöneticiler rotayı hizmet şemsiyesi altında App Store ve içerik satışına çeviriyor.
Aydın ŞAHİNALP
DIŞ HABERLER - Dünyanın en değerli şirketi olan Apple 15 yıl önce iPod’ı piyasaya sürerek müzik endüstrisinde taşları yerinden oynatmıştı. Taşınabilir medya çalar iPod o dönemde ekonomik olarak sıkıtılar çeken bilgisayar şirketi konumundaki Apple’ın kaderini değiştirmişti. iPod satışlarının şirketin büyümesini sırtladığı yıllarda Apple yıllık satışları asla düşüş göstermemişti. Taki bu haftaya kadar... California Cupertino merkezli Apple salı günü 2016 yılında küresel çapta satışların yüzde 8 oranında düştüğünü duyurdu.
Teknoloji devi Apple ayrıca bu yılın temmuz-eylül dönemine denk gelen 2016 mali yılının dördüncü çeyreğinde net kar ve gelirinin azaldığını açıkladı. Söz konusu dönemde net kar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 düşüş göstererek 9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şirket, 2015 mali yılının dördüncü çeyreğinde 11,1 milyar dolar net gelir açıklamıştı. Ayrıca, şirketin 2016 mali yılının dördüncü çeyreğindeki geliri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 azalarak 46,9 milyar dolara geriledi. Geçen senenin temmuz-eylül döneminde Apple’ın geliri 51,5 milyar dolardı. Böylece, Apple’ın gelirleri üç çeyrek üst üste düşüş kaydetmiş oldu. Yıllık kar ve gelirde 2001’den beri ilk düşüşü yaşayan şirket yöneticileri, dijital-medyada yeni bir çığır açarak satışları canlandırmak istiyor.
Bu yılın temmuz-eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre, Apple’ın iPhone satışları yüzde 5,2 düşüşle 45,5 milyona gerilerken, iPad tablet satışları yüzde 6,1 azalarak 9,3 milyon, Mac bilgisayar satışları da yüzde 14 düşüşle 4,9 milyon oldu. Dördüncü çeyrekte iPhone, iPad, Macs ve Apple Watch satışlarının azalmasıyla birlikte Apple yatırımcıların dikkatini iç açıcı olmayan gelir raporundaki parlayan tek noktaya; hizmet ve servise çekmeye çalışıyor. Şimdilerde bu sadece iPod tarafından güçlendirilmiş iTunes mağazasından çok daha fazla anlama geliyor. App Store, iCloud ve Apple Music gibi online hizmetlerden elde edilen gelir yüzde 24 artarak 6.3 milyar dolarla rekor seviyelere çıktı. Tarihi yüksek seviyelere ulaşan hizmet gelirleri, iPhone’nun ardından şirketin kasasını dolduran en büyük ikinci gelir kaynağı oldu. 6.3 milyar dolarlık hizmet gelirlerinin ünlü Analist Piper Jaff ray’ın beklentisinden yüzde 18 daha fazla olması dikkat çekiyor.
“Parlayan tek nokta: Hizmet satışları”
“Momentum çok iyi” diyen Apple’ın Finans Müdürü Luca Maestri şirketin donanım dışı hizmet birimini “ çeyreğin parlayan noktası” olarak tanımlıyor. Ve ekliyor:
“Müşteriler zamanla bizim hizmetlerimize çok çok fazla harcama eğilimi içerisinde olacak. Müşterilerimiz ürünlerimiz ile yakından ilgileniyor ve çok sadıklar.” Maestri, Apple’ın hizmetler biriminin tek başına güçlü performans göstermesinin şirketi Fortune 100 sıralamasında zirveye taşımaya yeteceğini savunuyor. Halihazırda sosyal paylaşım devi Facebook’un ikinci çeyrek reklam gelirinden elde ettiği 6.2 milyar dolar bile geçilmiş durumda. Financial Times’ın haberine göre Apple hizmetler birimini ilk olarak geçtiğimiz ocak ayında sahneye çıkardı.
Creative Strategies’den Analist Ben Bajarin, “ Apple yöneticileri artık kesinlikle Apple’ın geleceğinin tümüyle iPhone’a bağlı olmadığını anlatmak istiyorlar. Temelden gelen sesle tutarlılığı vurguluyorlar” diyor.
Ancak yatırımcıların gözündeki oynak tüketici elektroniği pazarının dalgalanmalarına karşı zaman zaman savunmasız kalan Apple imajının değişmesi yavaş ilerliyor. Zira iPhone halen şirketin amiral gemisi ve gelirlerin yaklaşık üçte ikisini tek başına sırtlıyor. Bu rasyo ise çok yavaş değişiyor.
Analist Piper Jaff ray müşterilerine gönderdiği notta, “ Bire bir görüştüğümüz yatırımcıların büyük bir bölümü hizmetler biriminin uzun vadede Apple modeline bir etkisi olacağını pek önemsemiyorlar. Biz yatırımcıların yavaş yavaş hizmetlerdeki sürdürülebilirlik ve karlılığı takdir etmesiyle Apple hisselerinin önümüzdeki iki yıl içinde artacağına inanıyoruz” diye yazdı.
Çift haneli güçlü yükselişe imza atan App Store gelirlerinde Pokémon Go çılgınlığı ile yüzde 22 artışla 17 milyon aboneye ulaşan müzik servisi başı çekiyor. Apple Pay satışlarında yıllık yüzde 500’lük yükseliş dikkat çekiyor. Apple TV, İpod, Apple Watch, Beats kulaklıları şemsiyesi altında toplayan diğer ürünler kategorisi dördüncü çeyrekte yüzde 22’lik düşüş yaşandı.
iPhone 7 Apple’ı Çin’de kurtaramadı
Apple’ın Çin pazarındaki satışları piyasaya yeni sürdüğü iPhone 7’ye rağmen yüzde 30 daraldı. Geçtiğimiz yıl 12.5 milyar dolar olan dördüncü çeyrek satışları 8.79 dolara geriledi. Bu daralmanın nedeni Apple’ın Çinli rakipleri Huawei ve Xiaomi’nin tasarımda atağa geçerek pazar payını artırması. Çinli Huawei Leica ile geliştirdiği Oppo sistemiyle daha hızlı ve kaliteli fotoğraf çekimini müşterilerine sunarken ünlü tasarımcı Philippe Starck imzalı yeni Xiaomi çepeçevre görüntü alabilme özelliğiyle gençlerin beğenisini topluyor.