AP'de yaz saatine son veren tasarıya onay
AP, yaz saati uygulamasının kaldırılmasını oylayan yasa tasarısını kabul etti. Karar, AB Komisyonu tarafından da kabul edilirse uygulamaya konacak.
Avrupa Parlamentosu (AP) uzun tartışmaların ardından yaz saati uygulamasının kaldırılmasını oylayan yasa tasarısını oy çokluğu ile kabul etti. Avrupa Birliği üyesi 510 milyon Avrupalı'yı ilgilendiren karar, AB Komisyonu tarafından da kabul edilirse uygulamaya konacak.
VOA'da yer alan haberde, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda, AP Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı, Yeşiller Milletvekili Karima Delli'nin öncülüğünde hazırlanan, "Yaz saati değişikliğinin incelenmesine ilişkin rapor ve karar tasarısı"nın ele alındığı öğrenildi. Genel Kurul'da sistemin yarar getirip getirmediği konusunda yapılan uzun tartışmaların ardından yapılan oylamada 549 milletvekili oy kullandı. Karar 153'e karşı 384 oyla kabul edildi. Oylamada 12 milletvekili ise çekimser kaldı.
Kabul edilen kararla, Avrupa Komisyonu'nun sistemin tümüne ilişkin "eksiksiz bir değerlendirme" yapması ve gerekli görülmesi durumunda "revize etmesi için bir öneri sunması" istendi.
"İnsan sağlığı üzerinde olumsuz etki"
AP Genel Kurulu'nda yapılan tartışmalarda, pek çok milletvekili, yapılan araştırmaların sonunda, her yıl Mart ayının son haftasında ileri alınan ve Ekim ayında yeniden geri alınan yaz saati uygulamasının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunun ortaya çıktığını vurguladı. Kararı hazırlayan milletvekili Karima Delli, "Burada milletvekilleri, artık faydasız hale gelen bir uygulamaya karşı çıkan AB yurttaşlarının duygularına tercüman oldular" dedi.
Milletvekilleri yol güvenliği açısından da uygulamanın sakıncaları olduğuna, yorgunluk ve karanlığın daha çok trafik kazasına yol açtığına dikkat çektiler. Yol Güvenliği Ajansı, yaz saati değişimin yapıldığı günün ertesinde, akşam 17.00 ve 19.00 saatleri arasında, trafik kazalarında yüzde 40 artış olduğunu belirtti.
İnsan sağlığı üzerindeki etkilerine değinen Yaz Saati Uygulamasına Karşı Mücadele Derneği (ACHED) ise, uygulamanın ilerleyen teknolojiyle artık eskisi kadar enerji tasarrufu da sağlamadığını da savundu.
Uygulamayı savunan Çevre ve Enerji Yönetimi Ajansı (ADEME) ise, uygulamanın enerji tasarrufu yaptığını, bu uygulama sayesinde yalnızca ışıklandırmadan 440 GWh tasarruf edildiği, böylece 44 bin ton karbondioksit salımından kaçınıldığını belirtiyor.
Petrol krizinin ardından uygulandı
Dünya petrol krizinin yaşandığı 1970'li yıllarda çeşitli Avrupa ülkelerinde başlayan yaz saati uygulamasında hedef, yaz döneminde gün ışığından daha fazla yararlanarak, enerji tasarrufu yapmaktı.
AB'de 1998 yılından bu yana yürürlükte olan mevcut uygulama, bütün Avrupa halkı için yaz başı ve sonunda aynı anda saatlerin ileri ve geri alınmasını öngörüyor. Hedef ise, AB'de, iç pazarın etkin bir şekilde çalışmasıydı.
Her ülke bir kaç yıl önceden bildirmek şartıyla bu uygulamayı reddetme hakkına sahip.
Avrupa Parlamentosu'nun aldığı karar, Avrupa Komisyonu'nun da kabulünün ardından 28 üyeyi ikna edebilmesi durumunda yürürlükten kaldırılabilecek.
Avrupa'da bir sonraki yaz saati uygulaması 24 Mart Pazar günü yapılacak.