Amerikan teknolojisinin Sandy ile imtihanı
ABD'yi vuran kasırga iletişim ve ulaşım altyapısını durma noktasına getirdi. Mağdur olan milyonlarca kişi cep telefonlarını kullanamadı, internete erişemedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Doğuşcan Göker
Bir kasırga djital hayatımızı da etkileyebilir mi? Tüm zamanların en büyük kasırgalarından biri olan ve Amerika ile beraber Küba ve Haiti gibi çevre ülkelerde de çok büyük hasara neden olan Sandy'nin ardından, bunun mümkün olduğunu görüyoruz. Kasırganın etkisini kaybetmesi ile birlikte, zararın ne kadar büyük olduğu da ortaya çıktı. Üstelik Sandy, dünyanın en ileri teknolojilerine sahip olan ülkesi olarak gösterilen Amerika'nın teknoloji devlerini de birer birer devre dışı bıraktı.
İşte Sandy'nin bilançosu
New York'ta cep telefonlarının, kablolu internet ve sabit telefon servislerinin büyük oranda devre dışı kaldığına şahit olduk. Ana servis sağlayıcılar New York'ta uzun bir süre hizmet veremediler. Milyonlarca insanın elektriksiz kalması sabit internet bağlantıların kullanılamamasına neden oldu. Bazı bölgelere hala elektrik verilemiyor olması felaketin boyutunu göstermesi açısından önemli.
AT&T, Verizon Wireless, T-Mobile ve Sprint şimdilik sorun yaşadıklarını açıklayan operatörlerden. Bu operatörler kablolu hizmetleri ve hücresel bağlantılarda sıkıntıları olduğunu duyurdular. Verizon şirketi FIOS'un (internet üzerinden eğlence içeriği sunan TV servisi) da devre dışı kaldığını belirtti.
AT&T'nin yaptığı açıklamada, kablosuz ve kablolu ağ servislerini incelemeye devam ettiklerini ve fırtınanın şiddetli şekilde vurduğu noktalarda bu servislerde aksamalar olduğu, yeraltı hatlarındaki hasarların, güvenlik gerekçesiyle yapılamadığı ve ana sunucular üzerindeki çalışmaların devam ettiğini açıkladı. İlginç bir not olarak Amerika'nın en büyük operatörlerinden olan AT&T ve T-Mobile'ın müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek için altyapılarını birbirlerine açtıklarını da belirtelim. Bu, örneğin AT&T abonesi olan ancak şebeke bulamayan kişiler T-Mobile altyapısını, aynı şekilde T-Mobile abonesi olup servis alamayan aboneler de, varsa AT&T altyapısı kullanabiliyorlar. Sprint de New York'un bazı bölümlerinde elektrik sıkıntısından dolayı hücresel veri aktarımlarında sıkıntısı olduğunu duyurdu.
Reuters ise New York, New Jersey, Connecticut, Pennsylvania, Washington DC, Maryland, North Virginia ve New England'da elektrik kesintilerini ve cep telefonu kullanımda aksamalar olduğunu bildirdi. T-Mobile de aynı yönde bir açıklama yaparak 'fırtınanın ağır olarak vurduğu bölgelerde cep telefonu ve internet erişiminde aksamalar' yaşandığını duyurdu. Ayrıca Comcast ve Time Warner gibi kablolu yayın hizmeti veren şirketler de servis problemleri yaşadıklarını rapor etti.
Operatör ve internet sıkıntıları sosyal medyada da tepki çekti
Operatör ve internet sıkıntıları sosyal medyada da tepki çekti
Cep telefonu operatörleri ve internet servis sağlayıcılarındaki sıkıntılar sosyal medyada da tepki çekti. Sürekli kesintiler yaşanan servislerden internete bağlanabilen az sayıdaki kullanıcı birbirleri ile iletişim kurmaya ve yaşadıkları yerlerden durum bilgileri vermeye çalıştılar. Kasırga öncesi market raflarını boşaltan Amerikalılar, yine kasırga öncesinde bir mağazanın sadece kasırga bölgesinde yaşayanlara indirim sunan bir kampanyaya başlaması üzerine tepkilerini sosyal medyadan gösterdiler.
Amerika'da fırtına bölgesinde yaşayan kullanıcıların yüzde 94'ü servislerine erişimde sorun yaşıyor. Reuters'e göre bu sorunları en ağır yaşayan şirketse Verizon. Fırtınanın vurduğu bölgedeki kablosuz iletişim hizmeti neredeyse tamamen duran şirket, kablolu sistemlerinde de sorunlar yaşıyor. Ayrıca rapor edilenlere göre Verizon'un merkez ofisi sel sularının etkisini yaşadı ve aşağı Manhattan, Queens ve Long Island'da meydana gelen elektrik kesintilerinden ağır biçimde etkilendi. Aynı zamanda şirketin yürüttüğü Atlantic ötesi arama hizmetlerinde de sıkıntılar olduğu bazı medya organlarında duyuruldu.
Bütün bu problemlerin ışığında FCC (Amerikan Federal İletişim Komisyonu) ise kullanıcılara arama yerine kısa mesaj göndermelerini ve farklı bağlantı yollarını denemelerini tavsiye ediyor.
Ulaşım durma noktasına geldi
Kasırga da New York'un ulaşım ağı da tamamen durdu. Metro hizmetleri hala tam olarak verilemezken, Manhattan-Queens arasında ve Manhattan-New Jersey arasındaki bağlantıyı sağlayan karayolu ve demiryolu tünellerinin de sularla dolduğu belirtiliyor. Şehrin ana havalimanı JFK'de yapılan tüm uçuşlar kasırga süresince iptal edilirken, havalimanı iniş-kalkışlara hala tam kapasite olarak açılmış değil. Diğer havalimanı La Guardia'da da durum pek farklı değil. Havalimanı dün itibari ile sınırlı olarak hizmet vermeye başladı.
Kasırga sonrası hasar tespit çalışmaları hala devam etse de, teknoloji ve ulaşım altyapısının neredeyse durma noktasına gelmesi nedeniyle bu firmaların iyi bir sınav veremedikleri ortada. Gelişmeleri takip etmeye devam ediyoruz.
Bu konularda ilginizi çekebilir