Almanya'da gizemli terör örgütü
Almanya'da geçen hafta ortaya çıkarılan Oldschool Society (OSS) adlı aşırı sağcı terör hücresi hakkında kamuoyuna fazla bilgi verilmemesi ülkede kuşkuyla karşılanıyor.
Aşırı sağ grupları yakından izleyen uzmanlar, camilere ve mülteci yurtlarına saldırı planladığı gerekçesiyle geçen hafta OSS adlı aşırı sağcı terör hücresine karşı operasyon düzenlenmesini değerlendirdi.
Berlin Hür Üniversitesi Sosyal ve Siyasal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hajo Funke, Oldschool Society (OSS) adlı örgütün yabancı düşmanı faaliyetlerde bulunduğunun görüldüğünü ancak OSS hakkında güvenlik birimlerinin çok fazla bilgi vermediğini belirtti.
Aşırı sağ hareketler konusunda uzman olan Funke, "Grup hakkında çok şey bilmiyoruz. Gerçekten aşırı sağcı terörist faaliyetlerde bulunabileceğiyle ilgili daha çok şey bilmek isterim" dedi.
Ciddi bir kamuoyu bilgilendirme stratejisi konusunda güvenlik birimlerine güvenmediğini kaydeden Funke, buna dayanak olarak Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg Maassen'ın, aralık ayında yaptığı 'aşırı sağcı terör faaliyetleri konusunda bulgular yok' ifadesini gösterdi.
Irkçılıkla mücadele eden Amadeu Antonio Vakfı'nın uzmanlarından Robert Lüdecke de Almanya için asıl büyük tehlikenin yeni ortaya çıkarılan OSS adlı terör grubu değil, yıllardır izlerine ulaşılamayan ve yeraltında faaliyet gösterdiklerinden şüphelenilen yaklaşık 300 aşırı sağcı olduğunu vurguladı.
İnternet üzerinden ulaşabilen OSS gibi yüzlerce grubun olduğunu ileri süren Lüdecke, "Almanya için asıl tehlike sayıları 300'ü bulan, yeraltına çekilmiş aşırı sağcılar. Alman iç istihbarat teşkilatı 2013 yılında bunların sayısının 266 olduğunu söylemişti. Polis ve istihbarat, bu kişilerin nerede yaşadığını, neler yaptıklarını, ne gibi planlar içinde olduklarını bilmiyor" dedi.
Uzman Lüdecke, Alman polisi ve istihbaratının aşırı sağcı tehlikenin üzerine yeterince gitmediğini belirterek, göçmenleri, mülteci yurtlarını hedef alan birçok saldırının da ayrıntılı bir şekilde soruşturulmadığını, ırkçı saldırı ihtimali üzerine yoğunlaşılmadığını dile getirdi.
NSU terör örgütü davasında da yalnızca beş zanlının yargılandığını, bu terör grubuna destek vermiş olabilecek çok daha geniş bir çevrenin üzerine yeterince gidilmediğini belirten Lüdecke, "NSU'nun çekirdek kadrosu artık yok ama NSU'ya destek vermiş aşırı sağcı çevrelerin hala faaliyetlerini sürdürdüğünü görüyoruz. Bunların bir başka terör grubu ortaya çıkarmaları ya da bir başka terör grubuna destek vermeleri muhtemel" uyarısında bulundu.
NSU müdahil avukatları OSS'ye şüpheyle bakıyor
NSU davasında müdahil avukat olan Mehmet Daimagüler ise aşırı sağcı terör örgütü OSS ile ilgili olarak, "Oldschool Society, NSU'yu taklit eden bir örgüt gibi gözükmüyor. NSU küçük gruplar oluşturup, gizli hareket ediyordu ve dışarıya yönelik iletişimde bulunmuyordu. Oldschool Society ise kamuya açık bir şekilde sosyal paylaşım sitelerinde bile ortaya çıktı" dedi.
Daimagüler, bu nedenle Oldschool Society'nin daha az tehlikeli olmadığını ancak farklı bir yapıya sahip olduğuna dikkati çekti.
Daimagüler, aşırı sağcı Oldschool Society örgütü hakkında medyadan elde ettiği bilgilerle ilgili, "Mesela patlayıcı madde stoklanmış. Bu tabii ki tehlike oluşturuyor. Biliyoruz ki, aşırı sağcı çevrelerde uzun yıllardır farklı strateji izleniyor. Mesela 2-3 kişilik hücreler halinde hareket edip cinayetler işleyip bunları üstlenmiyorlar" ifadelerini kullandı.
Aşırı sağcı Oldschool Society'nin ise böyle hareket etmediğini ifade eden Daimagüler, "Eylemlerini değerlendirirsek çok zeki olmadıklarını fark ediyoruz. Ancak aptal insanlar tehlikeli olmayacak diye bir şey yok" dedi.
Daimagüler, Almanya'da NSU terör örgütünün yaklaşık üç buçuk yıl önce ortaya çıkarılmasının ardından, aşırı sağcı tehlikenin ciddiye alınmaya başlandığına dikkati çekerek Alman devletinin aşırı sağ tehlikesine karşı daha kapsamlı faaliyette bulunmasının elzem olduğunu vurguladı.
NSU davasında bir diğer müdahil avukat olan Carsten Ilius da, OSS'nin birden bire ortaya çıkmasını ve onlara karşı bir operasyon düzenlenmesini şüpheyle izlediğini belirterek, "Aşırı sağcı teröre karşı henüz bir kapsamlı konsept yok. Mesela Mart 2015'te Sol Parti, Federal Meclis'te soru önergesi vermişti. Hükümet soru önergesine şu an için aşırı sağcı terör faaliyetlerini izlemedikleri cevabını vermişti. Şimdi Mayıs ayında böyle bir organizasyonun ortaya çıkması şaşırtıcı" diye konuştu.
Anayasayı Koruma Teşkilatı, daha önce iddiaları ciddiye almamıştı
Öte yandan OSS gibi bir örgütün varlığı ile ilgili daha önce ortaya atılan iddiaların Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından ciddiye alınmadığı belirtildi. Teşkilat, suçlamaları ciddiyetsiz olarak değerlendirerek, istihbarat biriminin aralık ayı başında OSS'nin aşırı sağcı terör örgüt olduğunu bilmediğini daha sonra yapılan istihbarat operasyonlarıyla bu konudaki bilgilere ulaşıldığı açıklamasında bulundu.
Mart ayında ise Federal Hükümet, Sol Parti'nin soru önergesine verdiği yanıtta herhangi bir aşırı sağ terör örgüt tehlikesi olmadığını belirtmişti.
Grup üyeleri
OSS'nin liderlerinden 39 yaşındaki Markus W'nin Kuzey-Ren Vesfalya eyaletinin Düren kentinde aşırı sağcı çevre ile bağlantılı olduğu ve aşırı sağcı Nasyonal Demokratik Parti'de (NPD) ve 2012'de yasaklanan "Aachener Kamaradschaft" adlı bir dernekte aktif olduğu ifade ediliyor.
Özel güvenlik işinde çalışan Markus W'nin, NPD'nin eski liderini korumak ve bu partiden siyasi kariyer yapmak istediği ancak başarılı olmadığı kaydedildi.
Grubun diğer elebaşısı 56 yaşındaki işadamı Andreas H'nin yabancılara ve devlete karşı nefret duyduğu biliniyor. Irkçı işadamının sosyal paylaşım sitesindeki sayfasına da "şimdi OSS'deki arkadaşlarımla savunmaya geçeceğim" diye yazmıştı.
Diğer tutuklananlar ve haklarında soruşturma yapılanlar bu iki kişiyle birlikte hareket ediyor.
Almanya'da Federal Başsavcılık, geçen hafta ''Oldschool Society'' adlı aşırı sağcı terör örgütüne yönelik ülke çapında operasyon düzenlemiş ve biri kadın dört şüpheliyi gözaltına almıştı.
Federal Başsavcılık, terör örgütü üyelerinin camilerle mülteci yurtlarına saldırı planladığını ancak bu saldırıların tam olarak ne zaman ve nasıl yapılacağı konusundaki araştırmanın sürdüğünü açıklamıştı.
Kuzey-Ren Vestfalya Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Burkhard Freier, grubun saldırı planlarının çok ilermiş olduğuna işaret ederek, "Soruşturmalarımız sonucunda grup üyelerinin hedeflerine ulaşma ihtimali yüksekti" ifadesini kullanmıştı.
Almanya İçişleri Bakanı Maizire ise OSS grubu NSU terör örgütüyle kıyaslayarak, "Bu NSU'dan sonra ortaya çıkan ilk örgüttü" değerlendirmesinde bulunmuştu.
Güvenlik birimlerine dayandırılan bilgilere göre grubun hafta sonu Leipzig yakınlarındaki bir mülteci yurduna saldırı yapacağı bilgisinin alındığı ve bu saldırının engellendiği kaydedildi.