Almanya'da çifte vatandaşlık tasarısı kabul edildi
Almanya'da Bakanlar Kurulu, çifte vatandaşlık hakkı konusunda hazırlanan yasa tasarısını kabul etti
BERLİN - Almanya'da Bakanlar Kurulu, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığınca çifte vatandaşlık konusunda hazırlanan ve Vatandaşlık Yasası’nda değişiklik öngören yasa tasarısını kabul etti.
Bakanlar Kurulu'nda bugün kabul edilen yasa tasarısında Almanya’da doğan ve bu ülkede 21 yaşına kadar en az 8 yıl yaşayan ya da 6 yıl okula giden gençlere çifte vatandaşlık hakkı veriliyor. Tasarıdaki eğitim şartına alternatif olarak meslek eğitim diploması da kabul edilebilecek.
Tasarıya göre şartları yerine getiren gençler 21 yaşından önce çifte vatandaşlık için başvurabilecek. Gençler 21 yaşına kadar başvurmamaları durumunda ilgili daireler 21 yaşını dolduran gençlerin çifte vatandaşlık için gereken koşulları yerine getirip getirmediğine bakacak, şüphe durumunda belgeler istenebilecek.
Almanya’da hükümette yer alan Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) uzun süren tartışmalar sonucunda Almanya’da doğan ve belirli şartları yerine getiren gençler için çifte vatandaşlık hakkının tanınması konusunda uzlaşmaya varmıştı.
Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) İçişleri Bakanı Thomas de Maizere tarafından daha önce hazırlanan taslak SPD tarafından kabul edilmemiş, Maiziere'nin daha sonra SPD'li Adalet Bakanı Heiko Maas ile yaptığı görüşme sonucu yeni bir yasa tasarısında anlaşılmıştı.
Yürürlükte olan Vatandaşlık Yasası’ndaki "opsiyon modeli"’ uygulaması, Almanya’da doğan yabancı gençlere 23 yaşına kadar ebeveynlerinin ya da Alman vatandaşlığı arasında seçme zorunluluğu getiriyor.
Muhalefet partileri ile sivil toplum kuruluşları ise hazırlanan yasa tasarısının tartışmalı opsiyon modelinin tümüyle kaldırılmadığı ve bürokratik engeller getirdiği yönünde eleştiride bulunuyor. Seçim kampanyasında opsiyon modelinin kaldırılacağı sözünü veren SPD içinde özellikle de bu partinin iktidarda olduğu eyaletlerden yasa tasarısına tepki geliyor.
Yasa tasarısının yasalaşması için Federal Meclis'te görüşülerek kabul edilmesi gerekiyor.
Adalet Bakanı Maas: Vatandaşlık Yasası bir parça modernleşti
Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, çifte vatandaşlık konusunda hazırlanan ve Vatandaşlık Yasası’nda değişiklik öngören yasa tasarısının bugün Bakanlar Kurulu’ndan geçmesiyle ilgili olarak Vatandaşlık Yasası’nın bir parça modernleştiğini belirtti.
Maas, yaptığı yazılı açıklamada, hayatları Almanya’da şekillenen genç insanların bu yasayla bundan böyle kendi ailelerinin kökenlerine karşı karar vermek zorunda kalmayacaklarını vurguladı.
Hükümette varılan bu uzlaşmayla Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında imzalanan koalisyon sözleşmesinin makul bir şekilde uygulamaya geçeceğini kaydeden Maas, "Almanya’nın Vatandaşlık Yasası bir parça daha modernleşiyor’’ ifadesini kullandı.
Alman hükümetinin göç, mülteciler ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz da Vatandaşlık Yasası’nda öngörülen değişikliğin Bakanlar Kurulu’nda kabul edilmesinin bu ülkede yaşayan çok sayıda genç için çok güzel bir sinyal olduğunu söyledi.
Yüzbinlerce gencin rahat nefes alabileceğini belirten Özoğuz, Bakanlar Kurulu’nun Almanya’da doğan ve iki pasaport hakkı verilen kişilerin büyük bir bölümünün, iki pasaporta sürekli sahip olabileceği kararını verdiğini kaydetti.
‘’Çok sayıda gencin artık ebeveynlerinin vatandaşlığına karşı karar vermek zorunda kalmayacağından dolayı mutluyum’’ diyen Özoğuz, yasanın bu yıl yürürlüğe gireceğine inandığını kaydetti.
Muhalefet partileri ise yasa tasarısını eleştirerek, Almanya’da doğan yabancı gençlere 23 yaşına kadar ebeveynlerinin ya da Alman vatandaşlığı arasında seçme zorunluluğu getiren opsiyon modeli uygulamasının tümüyle kaldırılmasını istiyor.
Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, SPD’nin opsiyon modeli uygulamasını tümüyle kaldırılmasını istediğine işaret ederek, ancak hükümetin "saçma'' olan bu opsiyon modeli uygulamasını sürdürdüğünü kaydetti.
SPD’nin, Birlik partilerine isteğini kabul ettiremediğini ifade eden Dağdelen, opsiyon modeli uygulamasını tümüyle kaldırmak isteyen SPD’nin Birlik partilerine "boyun eğdiğini'' savundu.
Yeşiller Partisi Milletvekili Voker Beck de Vatandaşlık Yasası’ndaki değişikliğin daha fazla bürokrasi getireceğini ileri sürerek, bunun göçmen kökenli Almanları bezdirdiğini kaydetti.
Yürürlükte olan Vatandaşlık Yasası’ndaki "opsiyon modeli"’ uygulaması, Almanya’da doğan yabancı gençlere 23 yaşına kadar ebeveynlerinin ya da Alman vatandaşlığı arasında seçme zorunluluğu getiriyor. Bakanlar Kurulu'nda bugün kabul edilen yasa tasarısında Almanya’da doğan ve bu ülkede 21 yaşına kadar en az 8 yıl yaşayan ya da 6 yıl okula giden gençlere çifte vatandaşlık hakkı veriliyor. Tasarıda alternatif olarak okul veya meslek eğitim diploması da kabul edilebilecek.
Tasarıya göre, şartları yerine getiren gençler 21 yaşından önce çifte vatandaşlık için başvurabilecek. Gençler 21 yaşına kadar başvurmamaları durumunda ilgili daireler 21 yaşını dolduran gençlerin çifte vatandaşlık için gereken koşulları yerine getirip getirmediğine bakacak, şüphe durumunda belgeler istenebilecek.
Yasa tasarısında kişilerin mağdur olmaması için istisnai durumlar da getiriliyor. Söz konusu kriterleri yerine getirmeyen ancak Almanya ile benzer bir bağları olan, örneğin yurt dışında bir Alman okulunda eğitim gören kişilerin çifte vatandaşlıktan yararlanma olanağı da veriliyor.
Yasa tasarısı 1990 yılından önce doğanları kapsamıyor. 2013 yılından sonra opsiyon modeli kapsamında Türk vatandaşlığını seçerek Alman pasaportunu iade eden yüzlerce gencin durumuna yönelik bir düzenleme yer almıyor.