Almanya, 'seçkin tahvil' ihracı önerecek

Hükümetin 'AAA' kredi notuna sahip ülkelerinin ortak tahvil ihraç etmesini önermeye hazırlandığı öne sürülüyor. 'Seçkin tahvil' olarak nitelendirilen ortak tahvillerin yüzde 2-2,5 arasında faiz oranına sahip olabileceği belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Alman basınına göre, hükümet, Euro Bölgesi'ne üye "AAA" kredi notuna sahip ülkelerin ortak tahvil ihraç etmelerini önermeye hazırlanıyor.

Almanya'da yayım yapan Die Welt'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Almanya, Finlandiya, Fransa, Lüksemburg, Hollanda ve Avusturya gibi Euro Bölgesi'nin merkezinde yer alan diğer 5 ülke ile birlikte piyasaları sakinleştirmek için güvenlik duvarı oluşturmak üzere ortak tahvil ihraç etmeyi değerlendiriyor.

"Seçkin tahvil" olarak nitelendirilen ortak tahvillerin yüzde 2-2,5 arasında bir faiz oranına sahip olabileceği ifade ediliyor.

Almanya, İngiltere, Finlandiya ve Hollanda, bir süredir tartışılan Euro Bölgesi ortak tahvil ihracına karşı çıkıyor.

AB Komisyonu'ndan "bölünmeyin" uyarısı

Ekonomik ve parasal işlerden sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn'in sözcüsü Amadeu Altafaj Tardio, Euro Bölgesi'nde eurobond adıyla ortak tahvil çıkarılmasının AB'de bölünme değil tam aksine daha fazla entegrasyona hizmet etmesi gerektiğini söyledi.

Rehn'in sözcüsü, "Eurobond önerisindeki amaç Euro Bölgesi ve tüm AB'de istikrarı sağlamaktır. O halde bu konuda üye ülkler arasında bölünnmelerin faydalı olmadığını söylemeye gerek yok" dedi.

Seibert: Finansal kaynaklarımız sonsuz değil

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, düzenlediği basın toplantısında, krizdeki Euro Bölgesi'nin kurtarılması için daha fazla çaba göstermesi gerektiği baskılarıyla karşı karşıya kalan Almanya'nın da azaltılması gereken borcu olduğunu vurgulayarak, "Sonsuz bir finansman gücüne sahip değiliz.

Güçlüyüz ancak sınırsız bir gücümüz yok" dedi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın kamu borcunun gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 80'in üzerine çıktığı belirtiliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir