ABD'den internet uyarısı
ABD'den internet yasasına ilişkin açıklama geldi. ABD, yasanın, ifade özgürlüğünü kısıtlama potansiyeli olduğunu açıklarken "Türkiye'den bağımsız medyayı savunmasını bekliyoruz" uyarısı geldi
WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan "İnternet Yasasına" ilişkin "Bu yasa, ciddi bir şekilde ifade özgürlüğünü, basın özgürlüğünü ve internet üzerinden bilgiye erişimi sınırlandırıcı potansiyele sahip" derken "Türkiye'den bağımsız medyayı savunmasını bekliyoruz" açıklamasını yaptı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Harf, Viyana'dan telekonferans yoluyla düzenlediği brifingde konuyla ilgili sorular üzerine, Cumhurbaşkanı Gül'ün imzaladığı yasayla ilgili Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcisi tarafından dile getirilen kaygıları daha önce de paylaştıklarını hatırlattı.
Harf, "Bu yasa, ciddi bir şekilde ifade özgürlüğünü, basın özgürlüğünü ve internet üzerinden bilgiye erişimi sınırlandırıcı potansiyele sahip. Bu yasanın aynı zamanda Türkiye'nin iş ve yatırım ortamına da olumsuz etkisi olabileceğine inanıyoruz. Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanan yasanın, bu süreçte Parlamento'da veya yasanın uygulanmasında olsun bazı değişikliklere uğrayacağını anlıyoruz. Biz Türkiye'den, daha önce de birkaç kez belirttiğim gibi, temel ifade özgürlükleri ile özgür ve bağımsız medyayı savunmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Harf, bir soru üzerine, "Biz bu süreçte Türkiye'den, bu yasa hakkında endişelerimizin temel nedeni olan temel özgürlüklerin muhafaza edilmesini bekliyoruz. Yasa hakkında veya muhtemel değişiklikler hakkında detaylı analiz yapmayacağız. Birşey gerçekleştiğinde ne olacağına bakarız ve o zaman değerlendirmede bulunuruz."
AB'den 5'inci mektup
Öte yandan Avrupa Birliği de HSYK ve internet düzenlemesiyle ilgili Ankara'ya beşinci mektubunu gönderdi.
Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle'nin imzasını taşıyan ve AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na hitaben yazılan mektubun içeriği, Brüksel'in medya üzerinden mesaj vermek istememesi nedeniyle resmen paylaşmadı.
Ancak, diplomatik kaynaklar önceki mektuplarda olduğu gibi, AB'nin "hesap verebilirlik, şeffaflık ve tarafsızlık" konusunda gerekli adımları atması için Ankara'ya çağrı yaptığını belirtiyor.
Bir mektup da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gitti. AB-Türkiye Karma Parlamenter Komisyonu Eşbaşkanı Fransız Parlamenter Helene Flautre mektubunda, yeni internet düzenlemesinin "kaygı verici ve düşünce özgürlüğünü kısıtlayıcı" olduğunu not düştü.