ABD'de Ebola önlemleri

ABD Başkanı Obama, ülkede görülen Ebola vakalarıyla mücadelenin başına yönetimin çalışmalarını yürütecek bir kişi atayabileceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, ülkede  görülen Ebola vakalarıyla mücadelenin başına yönetimin çalışmalarını yürütecek bir kişi atayabileceğini söyledi.

Obama, Beyaz Saray’da Sağlık ve İnsan Hakları Bakanı Sylvia Burwell, Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezi Direktörü Thomas Frieden, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, İç Güvenlik ve Terörizmle Mücadele Asistanı Lisa Monaco ile yaklaşık iki saat görüştü.

Ülkede Ebola ile mücadelenin başına kimseyi atamaması nedeniyle özellikle Cumhuriyetçilerin sert eleştirilerine uğrayan Obama, görüşme sonrası basın mensuplarına yaptığı kısa açıklamada, ölümcül hastalıkla mücadelede yönetimin çalışmalarından sorumlu olacak bir kişiyi atayabileceğini kaydetti. Ancak Obama, böyle bir göreve kimi, ne zaman atayacağını açıklamadı. 

Obama, Ebola virüsünü etkili olduğu Batı Afrika ülkelerinden ABD’ye seyahat etme yasağına “düşünce bazında itirazı olmadığını” dile getirdi. Uzmanların böyle bir yasağın şu andaki önlemler kadar etkili olmayacağı yönünde kendisini uyardığını ifade eden Obama, seyahat yasağının, insanların nereden geldiklerini gizlemeye itebileceğini, bunun da daha az insanın ülkeye girişte havalimanlarında Ebola taramasından geçirileceği anlamına geleceğine vurgu yaptı. Obama, bunun da hastalığın tespiti açısında risk oluşturacağına dikkati çekti. 

Ebola’nın tespit edilmesi güç bir hastalık olduğuna işaret eden Obama, ABD’de insanların virüsten endişe duymasını anladığını, bu hastalığın kendileri için de yeni bir şey olduğunu anlattı. Obama, “Bu hastalığı en üst seviyede, çok ciddiye alıyoruz, bu benimle başlıyor” diye konuştu.

Obama gün içerisinde ayrıca Batı Afrika’daki Ebola salgınıyla mücadelede ulusal muhafız birliğine ve yedek askerlere ihtiyaç duyulması halinde Savunma Bakanlığı Pentagon’a daha fazla askeri gücün çağrılması noktasında yetki verdi. 

ABD’deki ilk Ebola vakasında, Liberya'dan gelen ve geçen hafta Teksas’ın Dallas kentinde tedavi altına alınan Thomas Eric Duncan hayatını kaybetmiş, ardından Duncan’dan virüsü kapan Nina Pham isimli hemşire tedavi altına alınmıştı. Teksas'ta şimdi de aynı hastaneden bir sağlık çalışanın daha Ebola virüsüne yakalandığı tespit edilmesi üzerine Obama, dün New Jersey ve Connecticut eyaletlerine yapacağı ziyaretleri iptal etmişti.

ABD, ölümcül virüsle mücadelede lojistik ve insani yardımda bulunması, sağlık üniteleri inşa edilmesine yardımcı olması için yaklaşık 4 bin askeri personelini Batı Afrika’ya gönderme taahhüdünde bulunmuştu.

Obama Kanada ve İsveç başbakanlarıyla Ebola’yı konuştu

ABD Başkanı Barack Obama, Kanada Başbakanı Stephen Harper ve İsveç Başbakanı Stefan Löfven ile Ebola krizini telefonda görüştü.

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre, Başkan Obama, Harper ile görüşmesinde, Kanada’nın Ebola ile mücadelede uluslararası çabalara verdiği destekten ötürü teşekkür etti. İki lider ölümcül virüsle savaşta daha geniş bir uluslararası eyleme ihtiyaç duyulduğunun yanı sıra ABD ve Kanada’nın salgının yayılmasını önlemede birlikte çalışabileceğini ele aldı.

Obama ve Harper, terör örgütü IŞİD’in zayıflatılması ve nihayetinde yok edilmesini de değerlendirirken, Obama, Kanada Başbakanını IŞİD’le mücadele kapsamında geniş katılımlı oluşturulan uluslararası koalisyonun faaliyetleri ve son dönemdeki gelişmeler hakkında bilgilendirdi.

Obama, İsveç Başbakanı Löfven ile de Ebola krizini ele alan bir görüşme yaptı. Başbakan Löfven’e, İsveç’in Ebola kriziyle mücadele çabalarına sunduğu katkıdan dolayı teşekkür eden Obama, İsveç’i hastalıkla savaşta uluslararası arenada önemli bir rol oynamaya teşvik etti.

Obama, salgını kontrol altına almak için ABD ile İsveç arasında artan işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirirken, iki lider, Liberya, Sierra Leone ve Gine’deki krizde uluslararası toplumun daha fazlasını yapması gerektiğinde mutabık kaldı.

Obama ve Löfven ayrıca, IŞİD’in oluşturduğu tehdit ve Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaları sona erdirecek barışçıl bir çözümü de görüşmede değerlendirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir