ABD Ticaret Odası, ikinci ofisini Türkiye'de açtı
ABD Ticaret Odası Bölgesel Ofisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve ABD Ticaret Odası iş birliği kapsamında İstanbul'da açıldı
İSTANBUL - ABD Ticaret Odası'nın Brüksel'in ardından yurt dışındaki ikinci bölgesel ofisi, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla İstanbul'da açıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve ABD Ticaret Odası iş birliği kapsamında ABD Ticaret Odası Bölgesel Ofisi'nin açılışı, TOBB-ABD Ticaret Odası iş birliği Protokolü imza töreniyle gerçekleştirildi. Törende konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve ABD liderlerinin tanımladığı model ortaklığın iktisadi boyutunu kuvvetlendirmek istediklerini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, Türk-Amerikan ilişkilerinin iktisadi boyutunun her zaman öncelikleri olduğunu, bu yöndeki ihtiyacı 2001 yılından beri sürekli olarak vurguladıklarını belirterek, "İkili ticaret ve yatırım ilişkilerinin kapsamını genişletmek ve iş hacmini büyütmek istiyoruz. İlişkileri inovatif adımlarla derinleştirmek istiyoruz. Aynı zamanda, başta bölgemiz olmak üzere, üçüncü ülkelerde yeteneklerimizi birleştirmek istiyoruz" diye konuştu.
Bu doğrultuda, TOBB ve ABD Ticaret Odası'nın, ikili ilişkileri geliştirme vizyonu örtüşünce, son iki yılda birlikte somut adımlar atmaya başladıklarına işaret eden Hisarcıklıoğlu, 2012 yılı aralık ayında imzaladıkları mutabakat zaptı kapsamını aşan çok sayıda ortak faaliyet gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.
"Çalışmalarımız, iş dünyasına dönük ve iş odaklıdır"
Hisarcıklıoğlu, bugünkü açılış ve imza törenini, son iki yıldaki başarıları üzerine inşa ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Türk-Amerikan ilişkilerinde çok sayıda resmi platform var. Kamu kurumlarımız muhtelif vesilelerle bir araya geliyor. İktisadi konular dahil, her türlü konu gündeme getiriliyor. Ancak, TOBB ve ABD Ticaret Odası'nın tesis etmiş olduğu bu iş birliği çerçevesi, tümüyle özel sektör kuruluşlarının girişimidir. Kendi ülkelerinde en güçlü iki muadil iş dünyası kuruluşunun ortak çabasıdır. Çalışmalarımız, iş dünyasına dönük ve iş odaklıdır. ABD Ticaret Odası'nın İstanbul'da ofis açma fikri de bu iş birliğimiz kapsamında gelişti. İş birliğimiz şimdi ofis açma noktasına geldi."
Türkiye'deki iktisadi ve siyasi istikrar ortamından daha çok ABD firmasının istifade etmesini beklediklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Ülkemizin ABD pazarından aldığı pay maalesef binde 3'tür ve ABD'nin ithalatında 41. sıradayız. Bu tablo bugüne mahsus değildir, yıllardır böyle süregelmiştir. Türk tüccarı ve sanayicisi olarak bir türlü ABD pazarına erişemiyoruz" bilgisini verdi.
"ABD artık 10 bin kilometre ötede değil, İstanbul'un merkezinde olacak" diyen Hisarcıklıoğlu, ABD'den gelen doğrudan yatırımların da son derece düşük kaldığını vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, açılan ofisin, Türkiye'nin ABD'li küresel şirketlerin yatırım radarına girmesinde de önemli bir işlev üstleneceğini kaydederek, "ABD Ticaret Odası ofisi, sadece Türkiye için değil bölgemizdeki diğer ülkeleri de hizmet alanına dahil edecek. Zira Türk-Amerikan iktisadi ilişkileri söz konusu olduğunda, sadece ikili ilişkiler yetmiyor. Üçüncü ülkelerdeki iş birliğini de düşünmek ve ona göre hazırlanmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
İstanbul'un, bu bölgede küresel şirketler için ana merkez haline gelmesini hedeflediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ofisin, İstanbul'un bu rolünü de perçinleyeceğini ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, ABD Ticaret Odası Bölgesel Ofisi'nin, Oda'nın Brüksel'den sonra yurt dışında açtığı ikinci ofis olduğuna dikkati çekerek, "Sadece bu bile önümüzdeki dönemde ABD-Türkiye ekonomik ilişkilerinin, ABD'li küresel şirketler nezdinde ne kadar önemli olduğunun işaretidir" değerlendirmesinde bulundu.
Hisarcıklıoğlu, AB ile ABD arasındaki TTIP müzakerelerinde Türkiye'nin de yer almasına yönelik olarak ABD nezdinde yapacakları lobi çalışmalarında da bu ofisin kendilerine büyük fayda sağlayacağını da sözlerine ekledi.
"Türk-ABD ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor"
ABD Ticaret Odası'nın Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Myron Brilliant da, Türkiye'nin kendileri için her zaman çok önemli olduğunu belirterek, "Türkiye bugün kendisiyle kurmak istediğimiz bölgesel bazlı ortaklığın temellerini atıyor" dedi.
Brilliant, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun son 2 yıldır Türkiye'deki mevcudiyetlerini artırmalarını gerektiğini söylediğini aktararak, "Bundan sonra buradayız ve burada kalmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
ABD Ticaret Odası olarak yaptıkları çalışmaların dünya çapında çok önemli noktada olduğuna işaret eden Brilliant, TOBB ile ABD Ticaret Odası arasındaki mutabakat zaptının her iki ülkeye de çok büyük avantajlar sağlayacağını söyledi.
Dünya çapında ikinci bölgesel ofislerini İstanbul'da açtıklarını vurgulayan Brilliant, "Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi birçok yerde iş yaparken ikinci ofisi açmak için Türkiye'yi seçtik. Bu seçim, bizim için büyük önem arz ediyor" diye konuştu.
Brilliant, Söz konusu mutabakat zaptıyla birlikte TOBB'la olan iş birliğini de derinleştirmeye devam edeceklerini belirterek, "Türkiye bir bölgeden çok daha fazlasını temsil ediyor. Türkiye birçok bölgenin üssü. Artık Türk-ABD ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor" ifadelerini kullandı.
ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter ise, bu ofisin açılmasını çok önemli bir adım olarak nitelendirerek, ofisin bölgesel barış ve refahın tahsis edilmesine katkı sağlayacağının altını çizdi. Özel sektör ve iş dünyası ortaklıklarının desteklenmesi gerektiğine işaret eden Hunter, iki ülke arasındaki ticaret hacminin çok daha büyümesini istediklerini belirtti.
Açılış töreninin ardından, Türkiye ile ABD arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla TOBB ve ABD Ticaret Odası arasında 2012'de imzalanan mutabakat kapsamı genişletilerek yeniden imzalandı.