ABD, IMF'ye yeni kaynak aktarılmasına karşı
ABD, IMF'nin Euro Bölgesi krizinde gücünün artırılması önerisine karşı çıktı.
PARİS - ABD ve bazı ülkeler, Euro Bölgesi'nin borç krizinin aşılmasında Uluslararası Para Fonunun (IMF) katılımının büyüklüğünün ikiye çıkarılması yönündeki önerilere karşı çıktı.
Paris'te devam eden G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları toplantısında, bazı gelişmekte olan ülkelerin Euro Bölgesi'nin borç krizinin üstesinden gelmede IMF'nin cephanesinin artırılması çabaları ABD ve bazı ülkelerin direnişiyle karşılaştı.
G-20'den bir yetkili, gelişmekte olan piyasaların politika yapıcılarının IMF'ye 350 milyar dolar tutarında kaynak sağlanması fikrine ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner ve Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty'nin karşı çıktığını söyledi. Aralarında ABD, Japonya, Almanya ve Çin'in bulunduğu IMF'nin önemli hissedarlarının, IMF'nin 380 milyar dolarlık kaynağını yeterli görüyorlar.
Geithner, "IMF önemli miktarda kaynağa sahip" dedi.
Kanada Maliye Bakanı Flaherty de, G-20'nin krizin çözümü konusunda yavaş hareket eden Euro Bölgesi'ne baskıyı artırması ve IMF kaynaklarına odaklanmaması gerektiğini söyledi.
Avustralya Maliye Bakanı Wayne Swanda da, "Avrupalılar için ilk öncelik kendi evlerini düzene koymak olmalı" diye konuştu. Swanda, G-20'nin gerekirse ek IMF kaynağını desteklemeye gönüllü olması gerektiğini de ifade etti.
Euro Bölgesi siyasetçileri 23 Ekim'deki AB zirvesinden önce bölgenin borç krizine çözümü planını oluşturmaya çalışıyorlar. Bu planın bankaların sermayelerinin artırılması, Yunanistan'ın borcunun sürdürülebilir hale getirilmesi ve EFSF'nin ateş gücünün artırması gibi konuları kapsaması bekleniyor.
Almanya ve Fransa, bölgenin borç krizinin dünya ekonomilerine yayılmasını önlemek ve Avrupalı bankaları korumak için bir plan oluşturma sözü vermişti. Fransa ve Almanya'nın planına göre, bankalardan ellerindeki Yunanistan tahvillerinde daha fazla kaybı kabul etmeleri istenecek.
Temmuz ayında Yunanistan için kabul edilen ikinci kurtarma paketinde bankaların Yunanistan'ın borçlarının yüzde 21'ini silmesi talep edilmişti.
Sonuç bildirgesinde ne olacak?
Bu arada G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları Başkanları toplantısının taslak bildirgesine göre, 20 büyük ekonominin finans liderleri, bankaların yeterli sermayeye sahip olmalarını ve yeterli finansman sağlayacaklarını garanti etme sözü verecek.
Reuters'in ele geçirdiği taslak bildirgede, "Biz bankaların yeterli düzeyde sermayelendirilmesini ve yeterli finansman sağlamasını garanti edeceğiz. Merkez bankaları bu amaçla son zamanlarda sonuç alıcı kararlar verdi ve bankalara gerektiği kadar likidite sağlamaya hazır olmayı sürdürecekler" denildi.
Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları başkanlarının, Euro Bölgesi'nin krizin aşılmasında bu hafta açıkladığı planlar konusunda memnuniyetleri dile getireceği belirtilen bildirgede, "Biz özellikle, Avrupa'nın ekonomik idaresi reformunun benimsenmesinden ve Euro Bölgesi ülkelerinin, Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) esnekliği ve kapasitesinin artırılması için 21 Temmuz 2011 tarihinde bölge liderlerinin aldığı kararların uygulanmasında gerekli adımları atmasından memnunuz" ifadeleri kullanıldı.
Bildirgede, "Krizin bulaşmasının önüne geçmede EFSF'nin etkisinin azami seviyeye çıkarılması ve 23 Ekim'de Avrupa Konseyi toplantısında sonuç çıkması için çalışılmasını bekliyoruz" denildi.
G-20'den bir yetkili, sonuç bildirgesinde döviz kuru oranlarıyla ilgili bir açıklamanın yer alacağını da kaydetti.