ABD desteklerse dönüşüm hızlı olacak

Dışişleri, İstanbul'u finans merkezi yapmak için görüşmeler yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selim Yenel, "İstanbul'un küresel ölçekte finansal merkezi olması için ABD'nin teknik yardımı konusunda verimli görüşme yaptık. ABD'nin daha fazla yardımını alabilirsek, hedefimize daha hızlı ulaşabiliriz" dedi.

Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu'nun (EOK) 6. toplantısı, her iki ülkeden ilgili kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin katılımıyla ABD'nin başkenti Washington'da yapıldı. Toplantının ardından, Dışişleri Bakanlığının ikili işler ve kamu diplomasisinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Yenel ile ABD Dışişleri Bakanlığının ekonomi, enerji ve iş dünyasından sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez, Yabancı Basın Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

ABD'den yardım isteniyor

Girişimcilik konusunda da İstanbul'un sadece bölgesel değil, küresel ölçekte finans merkezi olması için ABD'nin teknik yardım sağlaması konusunda iyi bir görüşme yaptıklarını dile getiren Yenel, "Eksikleri, zorlukları biliyoruz, ancak ABD'nin daha fazla yardımını alabilirsek, hedefimize daha hızlı ulaşabileceğimize inanıyoruz" dedi.

Yenel, toplantıda ayrıca tarım ve ilaç ürünleri, ABD'deki Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi gibi konulardaki bazı kaygıları da ele aldıklarını, bu zorlukları aşmanın yeni ve yaratıcı yollarını bulmaya çalıştıklarını kaydetti.

İki ülke arasındaki potansiyelin altındaki ticaret hacmini hızlı biçimde artırmayı hedeflediklerini belirten Yenel, "Bu noktada kendimizi de eleştirmeliyiz. Türk şirketleri fırsatlara dair bilgilendirmeliyiz. ABD de, Türkiye'de yatırım yapma konusunda tereddüt içinde olmamalı. Amerikan şirketlerini de Türkiye'deki ve ötesindeki fırsatlara dair bilgilendirebilirsek, çok daha fazla ilerleme sağlayabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

Toplantıda, İstanbul'un finans merkezi olmasına dair fikirlerini ortaya koyduklarını ve bu hedefe nasıl ulaşılabileceği konusunda rehberlik desteği istediklerini kaydeden Yenel, "Bunun biraz zaman alacağını biliyoruz. Ancak bunu tek başına yapmak yerine, Amerikalı dostlarımızdan alabildiğimiz kadar yardım alabilirsek, hedefimize daha kısa sürede ulaşabiliriz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir