ABD başkanlık seçimleri için geri sayım sürüyor: Anketler kazanacağımızı gösteriyor

Cumhuriyetçi ABD Başkan Adayı Donald Trump, Virginia eyaletinin Salem şehrinde gerçekleştirdiği seçim mitinginde seçmenlerden oy isteyerek, "Virginia’yı kazanırsak, hiç kuşkusuz her yeri kazanırız" dedi.

Haber Merkezi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için geri sayım sürerken, Cumhuriyetçi Başkan Adayı Donald Trump Virginia eyaletinin Salem şehrinde seçim mitingi düzenledi. Virginia’daki seçimlerin sonuçlarına güven duyduğunu ifade eden Trump, "Virginia’yı kazanırsak, hiç kuşkusuz her yeri kazanırız" dedi. Eyaleti kazanabileceğine inanması nedeniyle Virginia’da bulunduğunu vurgulayan Trump, "Anketler kazanacağımızı gösteriyor. Halk oylaması ile her yeri kazanacağız" ifadelerini kullandı. Virginialı seçmenlerden destek isteyen Trump, "Sizden sadece oy denen küçük bir şey istiyorum" dedi.

“Bu korkunç bir şey”

Demokrat Partili rakibi Kamala Harris’in politikalarını eleştiren Trump, ülke ekonomisinin “durgunluk” belirtileri değil, “depresyon” belirtileri gösterdiğini savundu. Trump, ekonomiyi kurtarabilecek tek adayın kendisi olduğunu söyledi. ABD’de yaşayan siyahi nüfusun yasadışı göçmenlerin işleri ve kaynakları ele geçirmesinden kötü etkilendiğini ifade eden Trump, "Bu rakamlara bir göz atmalısınız. Bu gerçekten korkunç bir şey" dedi.

“Kulağımın küçük bir parçası eksik”

Trump, konuşmasında daha önce uğradığı suikast girişimine de atıfta bulundu. Dünyanın herhangi bir yerinde hayatın tadını çıkarabilecekken başkanlık için mücadele ettiğini söyleyen Trump, bu nedenle şu anda "kulağının küçük bir parçasının eksik olduğunu" hatırlattı.

“Ekonomimizi kurtarırken, sınırlarımızı da koruyacağım"

Seçilmesi halinde uygulayacağı vergi ve kredi politikalarının “Amerikalılar için hayatı kolaylaştıracağını” ifade eden Trump, “Sosyal Güvenlik harcamalarından ve vergi kredilerinden vergi alınmayacak" dedi. Enflasyonu sona erdirmek için “daha fazla petrol sondajına başlamayı planladığını” belirten Trump, enerji faturalarını bir yıl içinde yarı yarıya azaltma sözü verdi. ABD Başkanı Joe Biden ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris yönetiminin sınır güvenliği politikalarını eleştiren Trump, "Ekonomimizi kurtarırken, sınırlarımızı da koruyacağım" şeklinde konuştu.

70 milyondan fazla seçmen erken oy kullandı

2 Kasım tarihinde ABD'de 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimine 3 gün kala devam eden erken oy kullanma sürecinde 70 milyondan fazla seçmen oy kullandı.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı ve eski Başkan Donald Trump ile Demokrat Parti'nin Başkan adayı ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Yardımcısı Kamala Harris arasındaki yarış, ülke tarihinin en çekişmeli seçimlerinden biri olarak görülüyor. Anketler Kamala Harris ile Cumhuriyetçi rakibi Trump'ın başa baş bir mücadele olduğunu gösteriyor. Anket analiz sitesi FiveThirtyEight'e göre seçmenlerin yüzde 48'inin tercihi Harris'ten, yüzde 46.8'i ise Trump'tan yana. RealClearPolitics web sitesinin anket verilerine göre Trump yüzde 48.4, Harris'in 48.1 oy oranına sahip. New York Times anketi ise Harris'in yüzde 49, Trump'ın yüzde 48 oy oranı olduğunu belirtiyor. Anketler, salıncak 7 eyalet olan Wisconsin, Michigan, Arizona, Nevada, Pensilvanya, Kuzey Carolina ve Georgia'da alınacak sonucun seçim sonuçlarını etkileyeceğini gösteriyor. Söz konusu eyaletler, Cumhuriyetçi ile Demokratlar arasında gidip geldikleri için "salıncak" olarak adlandırılıyor.

70 milyondan fazla kişi erken oy kullandı

Milyonlarca ABD'li, 5 Kasım'dan önce sandıklara giderek ya da posta yoluyla erken oy verme hakkını kullanmaya devam ediyor. Florida Üniversitesi Seçim Laboratuvarı'na göre şu ana kadar 70 milyondan fazla ABD'li erken oy kullandı. Seçmenlerin 37 milyon 458 bin 617'si sandık başında oy kullanılırken, 32 milyon 594 bin 669'u ise posta yoluyla tercihini yaptı.

270 delegeye ulaşan ABD'nin yeni başkanı olacak

ABD'de seçmenler başkanı doğrudan değil, dolaylı olarak seçiyor. "Seçiciler Kurulu (Electoral College)" adı verilen seçim sisteminde her eyalete farklı şekilde dağıtılan toplam 538 delege bulunuyor. Seçmenler direkt başkan adayına değil, eyaletin Seçiciler Kurul üyelerine oy veriyor. Delegeler de daha sonra resmen ABD'nin başkanı ve başkan yardımcısını seçiyor. Salıncak eyaletlerdeki sonuçların belirleyici olması beklenen seçimde 538'in yarısından 1 fazlasına, yani 270 delegeye ulaşan aday, başkanlık koltuğuna oturuyor.

ABD seçim sisteminde en fazla oyu alan değil, 538 delegeden en az 270'ine ulaşan aday seçimlerin galibi oluyor. Eyaletlerde yarışı kazanan aday, o eyaletin tüm delegelerini hanesine yazdırıyor. Donald Trump, 2016 başkanlık seçimlerinde rakibi Hillary Clinton'dan yaklaşık 3 milyon daha az oy almasına rağmen salıncak eyaletlerde kazanarak 304 delegeye ulaşıp başkan olmuştu.

Trump ve Demokrat rakibi Kamala Harris de son günlerinde kritik 7 eyaletteki mitinglerini artırarak kararsız ve ilk kez oy kullanan seçmenlere ulaşmaya çalışıyor.

Başkanlık yarışının yanı sıra Kongre ve yerel yönetimlerde de seçim heyecanı yaşanıyor. Temsilciler Meclisi'ndeki 435 sandalyenin tamamı, Senato'da ise 100 sandalyeden 34'ü ile 50 eyaletten 11'inde yeni valiler belirlenecek.