AB zirvesi öncesi Roma'da buluşma

Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya liderlerini bir araya getirecek toplantı TSİ 15:00'te başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA - Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya liderleri bugün Roma'da bir araya gelerek, gelecek hafta yapılacak Avrupa Birliği zirvesi öncesinde euro bölgesine karşı güveni güçlendirmek için yollar arayacaklar. Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, diğer üç liderden farklı tavır izliyor.

İtalya ve İspanya'nın tehlikeli düzeylere yükselmiş olan borçlanma maliyetleri, piyasaların 28-29 Haziran'da yapılacak AB Brüksel zirvesinde bazı politika girişimleri yapılacağı umuduyla az da olsa rahatladı.

Ancak zirve bekleneni vermezse, her iki ülke de kurtarma yardımına muhtaç kalacakları noktaya biraz daha yaklaşmış olacaklar.

Merkel'in İtalya Başbakanı Mario Monti, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un, euro bölgesi mali politikalarında daha fazla rahatlamayı ve euro bölgesi ortak tahvilleri çıkarılmasını kabul etmesi için ısrarlarına direnmesi bekleniyor.

Dün açıklanan bir denetim raporuna göre İspanyol bankalarının olumsuz koşulları atlatabilmeleri için fazladan 62 milyar euro desteğe ihtiyacı var.

İtalya'da ise teknokrat Başbakan Mario Monti, reform çabalarına giderek daha uzak duran partilerin, ülkenin resesyondaki ekonomisini rahatlatacak çözümlerin Avrupa içinde bulunması için artan baskılarıyla karşı karşıya.

TSİ 15:00'te başlayacak olan iki saatlik toplantıdan sonra liderler ortak basın toplantısı yapacaklar.

Bu konularda ilginizi çekebilir