AB liderleri ürken piyasalar için toplanıyor

Euro Bölgesi liderleri 110 milyar euroluk kurtarma paketine nihai onayı bu akşam verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL- AB'de ortak para euro kullanan 16 ülkenin lideri, Yunanistan'a destek gösterisi ve piyasaları yatıştırmak için toplanıyor.

Akşam yemeğinde bir araya gelecek olan liderler, Euro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'ı kurtarmak için 2 Mayıs'ta kararlaştırdıkları 110 milyar euroluk kurtarma paketine nihai onayı verecek.

Yunanistan'ı kurtarma paketine 22,4 milyar euroyla en büyük katkıyı yapan Almanya'nın zirve öncesinde paketi parlamentoda onaylaması, piyasaları yatıştırmaya yetmedi.

110 milyar euroluk paketi yetersiz ve yüzde 5 civarındaki faiz oranını yüksek bulan ve Yunanistan'ın uzun vadede borçlarını çeviremeyeceğini düşünen piyasalar, euro Bölgesi'nin yüksek bütçe açığına sahip Portekiz, İspanya ve İrlanda gibi üyelerinin de aynı örneği izlemesinden endişe ediyor.

13 yılın en yüksek fazi oranı

Uluslararası piyasalarda söz konusu ülkelerin tahvilleri, son 13 yılın en yüksek faiz oranıyla işlem görüyor. Gösterge niteliğindeki 10 yıl vadeli Almanya tahvillerine kıyasla Yunanistan kağıtlarının faiz oranı yüzde 9, Portekiz kağıtlarının faiz oranı yüzde 3,8, İrlanda kağıtlarının faiz oranı yüzde 3,2 ve İspanya kağıtlarının faiz oranı yüzde 1,7 daha yüksek düzeyde bulunuyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, zirve öncesinde yayımlanan ortak mektuplarında, ''Sadece krizin icabına bakmak yeterli değil. Bu tür krizlerin tekrarlamaması için daha ileri giderek zorunlu tüm dersleri ve önlemleri almamız gerekli'' dedi.

Piyasalar, ABD ve İngiltere örneğindeki gibi Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) tahvil piyasasına girmesini istiyor. Enflasyonla mücadeleden taviz vermek istemeyen AMB ise bu yöndeki çağrılara direniyor.

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Üyesi Olli Rehn, bugün bir Finlandiya dergisinde yayımlanan makalesinde Yunanistan'ın iflasının 2008'de iflas eden ABD'li yatırım bankası Lehman Brothers'la aynı etkiler doğuracağı uyarısında bulundu.

Rehn, Lehman Brothers'ın iflasını engellemek için fazla bir şey yapmayan ABD yönetimini, küresel finans sistemini felce uğratmakla ve bunun sonucunda 1930'lardan bu yana dünya ekonomisinde en büyük durgunluğa neden olmakla suçlayarak ''Yunanistan'ın iflası halinde sonuçlar eğer daha kötü olmayacaksa benzer olacak'' dedi.

Hollanda Parlamentosu da onayladı

Hollanda parlamentosu Yunanistan'a 4,7 milyar aro tutarındaki yardım paketini onayladı.

İktidardaki Hristiyan Demokrat Parti, kurtarma paketinin, Avrupa ortak para birimi euronun çökmesini önleyerek Hollanda'nın yararına olacağını bildirdi. Başbakan Jan Peter Balkenende'nin, yardım paketine Brüksel'de düzenlenecek zirvede resmi onayı vereceği belirtildi.

Hollanda'da sol partiler ve diğer partiler, Yunanistan'ın her halükarda borcunu ödeyemeyeceği gerekçesiyle karşı çıkıyorlardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir