AB, 'yabancı savaşçılar' sorununu çözme arayışında
AB üyesi 9 ülkenin içişleri bakanları, ciddi güvenlik sorunu olarak görülen 'yabancı savaşçılar' konusunda dört ayaklı bir eylem planı üzerinde anlaştı
BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) üyesi 9 ülke, Suriye'nin ardından Irak'ta yaşanan gelişmelerle Avrupa ülkeleri açısından ciddi bir güvenlik sorunu haline gelen "yabancı savaşçılar" konusundaki politikalarını uyumlaştırma ve önlemleri artırma amacıyla dört ayaklı bir eylem planı üzerinde anlaştı.
Şu ana kadar Belçika'nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalar ışığında oluşturulan ve İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İsveç, İspanya ve Belçika'nın onay verdiği eylem planı önleme, kimlik belirleme ve yolculuğu tespit etme, cezai yaptırım ve üçüncü ülkelerle işbirliği ayakları üzerine oturtuldu.
Bu aşamadan sonraki çalışmaların AB Dönem Başkanı İtalya tarafından yürütüleceği belgeye nihai halinin ekim ayında yapılacak AB İçişleri Bakanları Toplantısı'nda verilmesi öngörülüyor.
Belçika İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "yabancı savaşçılar" fenomeniyle mücadele amaçlı mevcut unsurların kullanımının sistematik ve uyumlu hale getirilmesi ve bilgi paylaşımına dayanan bir yaklaşımın söz konusu olduğu belirtildi.
Açıklamada, konuya ilişkin işbirliğinin yoğun şekilde sürdüğü vurgulanırken İtalya'daki AB İçişleri Bakanları Toplantısı'nda alınan kararın, ilgili ülkelerin sistematik bilgi paylaşımı konusunda birbirlerine karşı ilk kez somut taahhüt altına girmesi nedeniyle önemli olduğu kaydedildi.
Üzerinde uzlaşı sağlanan bazı önlemler ise Schengen Enformasyon Sistemi'ne (SIS) bilgi aktarımı ve bu sistemde bir kişinin tespiti halinde harekete geçilmesi, ortak analiz amacıyla AB polis teşkilatı Europol'e bilgi aktarımı ve ülkeler arası bilgi paylaşımı olarak sıralandı.
AB kaynakları, hedefin "yabancı savaşçıların" Suriye ve Irak gibi savaş alanlarına gidişlerinin zorlaştırılması, Birlik ülkelerine döndüklerinde izlenmelerinin kolaylaştırılması ve gerekmesi halinde de cezai işlem uygulanmasının sağlanması olduğunu belirtiyor.
Suriye Stratejik İletişim Danışma Ekibi kurma, AB yolcu isim kaydı (EU PNR) uygulaması oluşturulması ve savaşçı toplamada etkin bir unsur olarak görülen internetin servis sağlayıcılarıyla bir araya gelinerek işbirliği ortamı yaratılması da AB'nin üzerinde çalıştığı unsurlar arasında yer alıyor.
AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles De Kerchove'a bağlı birimler, yabancı savaşçılar fenomeninin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği ve bu konuya ilişkin kararların etkili önlemler içermesi ve uzun vadeli taahhütlere dayanması görüşünde.
Üst düzey bir AB yetkilisi, "Eylem planının üzerine oturtulduğu dört ayağa ilişkin ilerleme kaydedildi ancak henüz tehdidin boyutunun gerektirdiği düzeyde değiliz" dedi.