315 milyar euroluk yatırım paketine onay
Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları, ekonomiyi canlandırmak için teklif edilen 315 milyar euroluk yatırım paketine onay verdi
Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları AB Komisyonu'nun ekonomiyi canlandırmak için teklif ettiği 315 milyar euroluk yatırım paketini onayladı.
Zirve kararlarında, 2015-2017 dönemini kapsayan yatırım paketine üye ülkelerin yapacakları katkılara AB'nin bütçe disiplini denetiminde esneklik tanınacağı belirtildi.
Enerji, ulaştırma, eğitim ve Ar-Ge projelerinin finansmanında kullanılacak
Gelecek yılın ortasında faaliyete germesi planlanan yatırım paketinin finansmanı, AB ortak bütçesinden ve Avrupa Yatırım Bankası'ndan 21 milyar euro aktarılmasıyla sağlanacak. Avrupa Stratejik Yatırım Fonu (EFSI) olarak adlandırılan yatırım paketinde 21 milyar euroluk çekirdek sermayenin özel sektörün ve üye ülkelerin katılımıyla 15'e katlanması hedefleniyor. Yatırım paketi yüzlerce enerji, ulaştırma, eğitim ve Ar-Ge projesinin finansmanında kullanılacak.
Ukrayna krizinin taraflarına 'Minsk' çağrısı
İki gün sürmesi öngörülmesine rağmen ilk günden tamamlanan zirvede Ukrayna krizi de masaya yatırıldı.
Zirve kararlarında Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelerin büyük endişe kaynağı olduğu belirtilerek, Rusya dahil bütün taraflara Minsk Anlaşması'nı eksiksiz uygulamaları çağrısı yapıldı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, düzenlediği basın toplantısında, "Avrupa Ukrayna'ya daha fazla destek vermeye hazır fakat Ukrayna ekonomik reformların peşinden gitmeli ve yolsuzlukla aktif mücadele etmeli" dedi.
Merkel, "Eğer (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin) Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne bağlı olduğunu söylüyorsa sözlerine güvenmek ve bunun üzerinde çalışmak zorundayız" ifadesini kullandı.
Angela Merkel, "Rusya'ya yaptırımların belli nedenlerle uygulandığını, sona erdirilmesi için bu nedenlerin ortadan kalkması gerektiğini" vurguladı.
Fransa, Rusya'ya yaptırımların hafifletilmesini teklif etti
Diplomatik kaynaklar, AB zirvesinde Fransa Cumhurbaşkanı François Holland'ın Ukrayna'da ateşkese büyük ölçüde uyulması nedeniyle Rusya'ya yaptırımların hafifletilmesini teklif ettiğini fakat Almanya, İngiltere, Polonya ve Baltık ülkeleri başta olmak üzere birçok üye ülkenin buna karşı çıktığını belirtti.
İngiltere Başbakanı David Cameron, zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Davranışını değiştirirse Rusya'ya kapı daima açık. Fakat bunu yapana dek yaptırımlar sürmeli" dedi.