270 Türk, 50 yabancı gönüllü dönüş bekliyor

Türk Kızılayı, nakil sırasında sıkıntı yaşayabilecek 2 yaralının hastanede bırakıldığını, 24 yaralınınsa gitmeye hazır olduğunu bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV - İsrail'in Gazze'ye yardım götüren filoya saldırısının ardından, Türkiye'ye doğru yola çıkmayı bekleyen yaralılar ve diğer gemi yolcularının, Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'na nakli devam ediyor. 270 Türk, 50 yabancı gönüllü dönüş için Tel Aviv Havaalanı'nda uçakta bekliyor.

Uçakların, tüm yolcuları yerleştirmeyi tamamladıktan sonra hep birlikte İstanbul'a doğru yola koyulacakları da öğrenildi. İki adet CASA tipi Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçak, bir THY uçağı ve Sağlık Bakanlığı'na ait bir uçak, gemi yolcularını almak üzere bu sabah Türkiye'den İsrail'e gelmişti.

570 yolcunun uçaklara alımı sürüyor

İsrail'de, tutuldukları hastanelerden ve Ber Şeva'daki cezaevinden Türkiye'ye dönmek üzere sabahtan itibaren tahliye edilen çoğu Türk 570 dolayındaki yolcunun uçaklara alınma işlemleri sürüyor.

Edinilen bilgiye göre, saat 16.00 itibarıyla uçaklara yerleştirilen yolcuların sayısı 360'ı buldu. Diğer yolcuların uçaklara binme işlemleriyse devam ediyor.

Bir Türk yetkili yolcuların otobüslerle parça parça havalimanına getirildiklerini, işlemlerin bu nedenle uzun sürdüğünü belirtti. Aktivistlerin uçağa alınmasının, yaklaşık 1 saat daha sürebileceği ifade ediliyor.

Gemideki eylemcilerden 123'ü, sabah saatlerinde İsrail ile Ürdün arasındaki Allenbi geçişinden sınır dışı edilmişlerdi.

Kızılay: 2 yaralı hastanede, 24 yaralı gitmeye hazır

Türk Kızılayı, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı sonucu yaralananların Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili olarak, "nakli sıkıntı yaratabilecek 2 yaralının hastanede bırakıldığını, 24 yaralının sınır dışı kağıtlarının imzalanarak kısa sürede Türkiye'ye hareket etmesinin beklendiğini" bildirdi.

Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, çeşitli hastanelerde tedavi altına alınan 24 Türk vatandaşının tahliye çalışmalarının zor şartlarda devam ettiği, yaralıların İsrail makamlarının işlemleri bitirmesinin ardından gün içinde Türkiye'ye hareket etmesinin beklendiği belirtildi.

İkisi doktor 4 kişiden oluşan Türk Kızılay ekibinin, İsrail'deki muhatabı olan "Magen David Adom" yardım kuruluşuyla "İsrail bürokrasisine rağmen" işbirliği içinde çalışmalar yürüttüğü vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"Türk Kızılayı ekibinden Doç. Dr. Şeref Öğretmenoğlu ve Opr. Dr. Akın Kocabıyık, 4'ü Kudüs, 4'ü Hayfa, 16'sı da Tel Aviv'den olmak üzere toplam 24 Türk yaralının Tel Aviv Havaalanı'nda beklemekte olan ambulans uçağa ulaştırılması için yoğun çaba harcıyor.

Genelkurmay Başkanlığı'na ait 2 ambulans uçakta yaralıların beklenmekte olduğu bildirilirken, yaralılardan 16'sı Tel Aviv, 4'ü Hayfa 4'ü de Kudüs'teki hastanelerden getirilerek uçağa bindirileceği kaydedildi.

Yaralılarla birlikte gün içinde Türkiye'ye doğru yola çıkması beklenen uçakta yaralılara eşlik edecek olan Türk Kızılay doktorlarından Doç. Dr. Şeref Öğretmenoğlu, halen yoğun bakımda olan ve nakli sıkıntı yaratabilecek iki yaralıyı hastanede bıraktıklarını, geri kalan 24 yaralının sınır dışı kağıtlarının imzalandığını ve çok kısa bir süre içinde Türkiye'ye doğru havalanmayı umduklarını söyledi.

Öğretmenoğlu, yoğun bakımda tutulan iki Türk yaralının genel durumlarının iyiye gitmekte olduğunu sözlerine ekledi."

İsrail Başsavcısı: Yargılama yapmayacağız

İsrail Başsavcısı, "Yargılama yapmayacağız" açıklaması yaptı. İsrail Bakanlar Kurulu, İsrail askerlerine saldırıda bulunanların da hiçbir kovuşturma yapılmadan gönderilmesi yönünde dün gece bir karar almıştı.

                

Kudüs ve Tel Aviv'deki yaralılar, Kızılay görevlileri ve İsrail'in ilk yardım kuruluşu Magen David Adom aracılığıyla  sabah saatlerinde Ben Gurion'a getirildi. Diğer iki kentteki      hastanelerde bulunan yaralıların da havalimanına doğru yola çıktıkları öğrenildi. Ayrıca, Ber Şeva'daki Ela cezaevinde tutulan, büyük çoğunluğu Türk olmak üzere değişik ülkelere mensup 500'den fazla kişinin Türk uçaklarıyla nakledilmek üzere havalimanına transferinin sürdüğü belirtiliyor. Öğle saatleri itibarıyla, 100'den fazla gemi yolcusunun ise halen Ber Şeva'dan çıkamadığı belirtiliyor.

                 

Türk Kızılayı ekibinden Operatör Doktor Şeref Öğretmenoğlu ve Operatör Doktor Akın Kocabıyık'ın nezaretlerinde 3'ü Kudüs, 14'ü de Tel Aviv'den olmak üzere 17 Türk yaralının Tel Aviv Havaalanı'nda beklemekte olan ambulans uçağa doğru yola çıkarıldığı bildirildi.

             

Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Halit Çevik, saldırıda yaralanan ve tutuklanan Türk vatandaşlarının yurda dönüşünü organize etmek üzere İsrail'e gitti.

 "Gözaltına alınanlar serbest bırakılacak"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sözcüsü, "Mavi Marmara"" gemisi dahil Gazze'ye yardım filosundan gözaltına alınanların derhal serbest bırakılacağını açıkladı.

İsrail Bakanlar Kurulunun kararında, "İsrailli askerlere saldırdığı" ileri sürülen 24 kişinin de derhal sınırdışı edileceği belirtildi.

Serbest bırakılarak sınırdışı edileceklerin toplam sayısının 680 olduğu bildirildi.

Netanyahu'nun sözcüsü Nir Hefez, "Tüm gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılacak" dedi.

Sınırdışı edilen 124 eylemci Ürdün'de

İsrail askerlerinin saldırdığı Gazze'ye yardım götüren gemilerde göz altına alındıktan sonra sınırdışı edilen 124 eylemcinin, Ürdün'e geldiği bildirildi.

Ürdün hükümet sözcüsü Nebil El Şerif, çoğu İsrail ile diplomatik ilişkisi bulunmayan 12 Müslüman ülkeden 124 eylemcinin, bu sabah Ürdün'e ait beş otobüsle geldiklerini belirterek, gruptaki 30 kişinin Ürdünlü olduğunu açıkladı.

İsveç Meclisi'nin Türk milletvekili Mehmet Kaplan İsveç'e döndü

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısı sırasında İsrail askerlerince göz altına alınan İsveç Meclisinin Türk milletvekili Mehmet Kaplan, İsveç'e döndü.

Bu gece TSİ 22.45'de Münih aktarmalı uçakla Stockholm Arlanda Havaalanı'na gelen Mehmet Kaplan'ı, havaalanında eşi Feride Kaplan ile kardeşi, yakınları, arkadaşları ve üyesi olduğu Çevre Partisi yetkilileri karşıladı.

Mehmet Kaplan, havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kaplan, yeniden evde olmaktan memnun olduğunu ancak hayatını kaybedenler için üzüldüğünü belirterek, yaşananların korkunç olduğunu ve İsrail askerlerinin konvoyda bulunan gemilere korsanlar gibi müdahale ettiğini kaydetti.

Kaplan, İsrail'in, yardım konvoyunda bulunan gemilere, havadan çok sayıda helikopter ve deniz botuyla yüzleri maskeli askerlerle müdahale ettiğini anlatarak, konvoydaki gemilerin uluslararası sularda olduğunu ve gemilerdekilerin silahlarının bulunmadığına dikkati çekti. Kaplan, İsrail askerlerinin saldırısından sonra iki gün tutuklu kaldığını ve bugün sınırdışı edildiğini sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir