2015’te emtia piyasasına ‘Made in America’ damgası
Bu yıl en kötü performansı sergileyen varlık sınıfı olan emtiaya ilişkin 2015 senaryolarının baş rolünde dolar var. Yani ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politikalarıyla güçlenmesi beklenen dolar emtia fiyatlarını baskı altında bırakacak
EVRİM KÜÇÜK
DIŞ HABERLER - Emtia piyasalarının petrol, doğalgaz, altın, mısır gibi önemli oyuncuları 2008 yılındaki çöküşten bu yana en kötü aylarını geçiriyor. O yıllarda fiyatlardaki düşüşün sebebi kredi krizi ve küresel ekonomik büyümeye ilişkin kaygılardı. Bugün ise ekonomik görünüm 2008’den daha iyi ve piyasalar daha çok arz-talep tarafına yoğunlaşmış görünüyor. 2014’te emtia, art arda üç yıldır en kötü performans gösteren varlık sınıfı oldu ve gösterge endeks yüzde 10’dan fazla değer kaybetti. Hemen hemen tüm emtia segmentleri negatif seyir izlerken, en büyük kayıp enerjide yaşandı. Peki 2015 emtia açısından nasıl geçecek?
2015 senaryolarının başrolünde dolar var. Yeni yılda emtia piyasalarında tema ‘Made in America’ olacak. Yani ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politikaları ve Fed’e bağlı olarak güçlenmesi beklenen dolar emtia fiyatlarını baskı altında bırakacak. Arz-talep tarafında da şans emtiadan yana görünmüyor. Finans kuruluşlarına göre tarımsal emtiada aşağı yönlü seyir devam edecek, endüstriyel metallar ise küresel ekonomik büyemenin yardımıyla petrol ve diğer emtia ürünlerinden daha iyi bir performans sergileyecek. Nikel ve bakır, değerli metallerden ise paladyum ve platin çıkış grafiği çizecek ürünler arasında sayılıyor. Altın yine kazandıran tarafta olmayacak.
Rabobank: Tarımsal emtia dar bantta seyredecek
Finans kuruluşları yeni yıl öncesinde emtia piyasalarında beklentilerini içeren raporlarını yayınladı. Hollanda merkezli Rabobank, tarımsal emtiada daha dengeli bir seyir bekliyor. Bankanın analistlerine göre ürün işlemlerinde yıl içinde fiyat aralığı 2014’e göre daha dar bir bantta haraket edecek. Son yıllarda talep artışının yavaşladığına dikkat çeken Rabobank, fakat fiyatların zayıfl amasına paralel olarak tüketimde artış yaşanmasının fiyatları desteklemeye başlayabileceğini belirtiyor. Kuruluşa göre 2015’te emtia piyasalarını şekillendirecek temel etkenler ABD Doları’nın gücü, Çin’in talebindeki büyümenin belirsizliği, bioyakıt talebinin hız kesmesi ve petrol fiyatlarının zayıfl aması olacak. Talepte ılımlı bir artış Rabobank’a göre 2015’te birçok üründe stokların artmasına neden olacak.
Deutsche Bank: Emtiada getiri çok sınırlı olacak
Deutsche Bank da, 2015 yılında emtiada getirinin çok sınırlı olacağını düşünüyor. “2015’te emtianın hemen her segmentinde sancılı bir seyir olabilir” diyen Deutsche Bank Almanya Baş Ekonomisti Stephan Schneider, fiyatların daha da düşmesini beklediklerini ifade etti. Özellikle güçlü dolar nedeniyle 2014’te fiyatı sert bir şekilde gerileyen altında düşüşün süreceğini ifade ediyor kuruluş. Altının yeni yılda yükselmesinin olası görmeyen Schneider, altının cazibesinin daha da azalacağı yorumu yaparak ortalama ons fiyatını 1.150 dolar olarak tahmin ediyor.
ABN AMRO: Altın düşecek temel metaller daha iyi
Değerli metallarde düşüş beklentisine ABN AMRO da katılıyor. Güçlü dolar ve ABD’nin faiz artıracağı beklentisie göre yatırımcının pozisyon almasının altın üzerinde baskı oluşturacağını düşünen kuruluş, uzun vadade altın için negatif beklenti içinde. ABN AMRO analistleri, diğer değerli metallarde ise 2015 ve 2016’de toparlanma yaşanabileceğini öngörüyor. Küresel ekonomik görünüm için çok da karamsar olmayan kuruluşa göre, ekonomik büyümenin mücevher talebini, otomobil satışlarını, endüstriyel talebi destekleyerek platin ve paladyum fiyatlarının yukarı taşınmasına yardımcı olabilir. Ekonomik canlanmaya güven duyan Hollandalı ABN, pozitif görünümün temel metal fiyatlarına da yansıyacağına inanıyor. .
Citi: Bakır ve paladyum yükseliş eğilimine girecek
Citibank’ın 2015 görünümü raporuna göre gelecek yıl emtiada ‘Made in America’ etkisi hissedilecek. Genel olarak emtia piyasalarında zayıf bir yıl bekleyen Citi, temel metallerin ‘kuru yük’ olarak nitelenen emtiadan daha iyi performans göstermesini, değerli metallerin de toparlanmasını öngörüyor.
Güçlenen dolar ve arz fazlasının kuru yükte baskıyı artıracak. OECD ülkelerini talebindeki artış, arz artışındaki yavaşlama, endüstriyel metallare omuz verirken, yatırımcıların tutumunun değişmesi nedeniyle değerli metaller üzerindeki aşağı yönlü baskıların da hafifl emesi söz konusu. Citibank; nikel, bakır, platin ve paladyum için boğa’ yani yükseliş eğilimi içindeyken, gümüş, altın, çinko da bu yıla paralel hareketler bekliyor.
Demir cevherinde zayıflama sürecek
Stokların arttığı bu yıl demir cevheri fiyatları uluslararası piyasalarda yaklaşık yüzde 45 değer kaybetti. Finans kuruluşları demir cevherinin zayıfl amaya devam edeceği görüşünde. Citibank, yılın ilk çeyreğinde tonu 72 dolar olacağını öngördüğü demir cevherinin yıl içinde 60 doların altına ineceğini, 2015 ortalama fiyatının ise 65 dolar olacağını tahmin ediyor. Deutsche Bank da 2015 demir cevheri tahminlerini yüzde 25 aşağı çekerek 68 dolara indirdi.
Petrol tahminleri düşürülüyor
Citibank, yılbaşından bu yana yüzde 50 değer kaybeden petrol fiyatları için tahminini aşağı çekti. Brent petrolü için 4. çeyrek ve 2015 ilk çeyrek için tahminini 92 dolar/varil olarak duyuran Citi, Batı Teksas petrolünde ise ortalama fiyatın 4. çeyrekte 83, 2015 ilk çeyrekte 84 dolar olmasını bekliyor. Deutsche Bank, Brent petrolü için 2015 tahminini art arda aşağı çekti. Banka, Brent tahminini 88,75 dolar/varilden 72.50 dolara indirdi.