2011'in en zayıf halkası konut

The Economist, özel çalışmasında sektörlerin 2011 yılı performansını inceledi. Buna göre IT ve eğlencenin yıldızı 2011 yılında parlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

İSTANBUL - Zengin ülkeler birkaç yıl daha anemik bir büyüme ile karşı karşıya kalmaya devam edecek. Gelişmekte olan ülkeler ise iş dünyasının dinamizm ve yaratıcılık üssü olarak ön plana çıkacak.

Önümüzdeki 10 yıl içinde küresel büyümenin yüzde 50'sinden fazlasını gelişmekte olan ülkeler sağlayacak. Dünyanın daha hızlı kalkınan bu ülkelerinde 700 milyon kişi daha orta sınıfa dahil olacak. Ve gelişmekte olan ülkeler birçok sektörün geleceğini şekillendirecek.

The Economist'in gelecek yıla ilişkin beklentilerine yer verdiği 'World in 2011' çalışmasına göre ‘iş dünyası‘nın gözü artık gelişmekte olan ülkelerde. İş dünyası için gelişen ekonomilerin önemi giderek artarken, şirketler 2011'de bu pazarlarda büyümek için artık Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya'nın ötesine bakıyor. BRIC olarak nitelenen bu ülkelerin yatırımlardaki rakipleri daha çok Afrika'da.

Kara Kıta'nın yıldızları ise Güney Afrika, Mısır, Cezayir, Botswana, Libya, Mauritius, Fas ve Tunus. Avrupa ve Ortadoğu'da ise Türkiye ile Suudi Arabistan şirketlerin yatırım destinasyonları arasında öne çıkıyor. İş dünyasında genel eğilim büyümeyi bu pazarlarda aramak olacak. Peki ekonomiden önemli bir paya sahip olan önemli sektörleri 2011'de nasıl bir yıl bekliyor. The Economist'e göre, finans piyasaların sarsan krizin çıkış noktası gayrimenkul 2011'in en kötü performans gösterecek sektörü. Emtia fiyatlarındaki artış nedeniyle gıdayı da zor bir yıl bekliyor. 2010'da canlanmaya başlayan otomotivde büyüme, bu yılın gerisinde kalacak. Medyaya bakıldığında online reklamlarda artışın sürmesi bekleniyor ancak gazete ve dergiler için zorlu bir yıl olacağı tahmin ediliyor.

Metal ve madenciler için de sıkıntılı bir yıl kapıda çünkü hükümetlerin kemer sıkma politikaları ve parasal sıkılaştırmaya gitmeleri doğal kaynaklar üzerinde baskı oluşturacak. 3D filmlerin canlandırdığı sinema sektörünün yardımıyla eğlence sektöre 2011'in en hızlı sektörlerinin başında geliyor. IT dünyası da hızlı büyüyecekler arasında. Finans kuruluşlarının sağlığını koruması bekleniyor. Kriz sonrası sağlanan teşviklerin canlardırdığı altyapı sektörü de 2011'de hareketli geçecek.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir