175 Srebrenitsa kurbanı toprağa verildi
Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 175 kurban, Cuma namazının ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verildi
SREBRENİTSA - Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybeden 175 kurban, Cuma namazının ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Anneleri evlatsız, çocukları babasız bırakan Srebrenitsa soykırımının acısı, aradan geçen 19 yıla rağmen hala daha dün gibi taze. Srebrenitsa'da hayatını kaybeden kurbanların yakınlarını bu anlamlı ve acılı günde yalnız bırkmamak için Bosna Hersek'in yanı sıra Türkiye'den ve dünyanın birçok ülkesinden binlerce insan cenaze töreninin yapıldığı Potoçari'ye akın etti.
Srebrenitsa'daki soykırımdan kaçmak isteyen Boşnaklar'ın kullandığı ve "ölüm yolu" olarak bilinen orman yolunda, binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen ''Barış Yürüyüşü''ne katılanlar da geceyi, Potoçari'de kurdukları çadırlarda geçirdi.
Sabahın erken saatlerinden itibaren Potoçari Anıt Mezarlığı'na gelen kurban yakınları, sevdiklerinin mezarı başında dua edip gözyaşı döktü.
Eski akümlatör fabrikasından dün akşam defnedilecekleri mezarlık alana getirilen tabutların başında da gözyaşı ve hüzün hakim. Kurban yakınları, son yolculuklarına uğurlayacakları sevdiklerinin tabutu başında son kez veda etti.
Bu arada, bugünkü törene Türkiye'yi temsilen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ katıldı.
En küçük kurban 14 yaşında
Potoçari'de bugün düzenlenecek törende, 175 soykırım kurbanı defnedilecek. Kurbanların en küçüğü öldürüldüğünde 14 yaşında olan Senad Beganoviç, en yaşlısı ise 79 yaşındaki Hurem Begoviç olacak. Senad Beganoviç'in yanı sıra öldürüldüklerinde 18 yaşından küçük 14 kurban daha cuma günü toprağa verilecek.
Potoçari Anıt Mezarlığı'nda defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı da 6 bin 241'e yükselecek.
Srebrenitsa'da ne oldu?
Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplar'a teslim edildi.
Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklar'dan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.
Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine ise bugüne kadar hala ulaşılamadı.
Davutoğlu: Herkes unutsa da unutmayacağız
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan paylaştığı mesajda, "Srebrenitsa'da 20. yüzyılın bu insanlık dışı katliamının yıldönümünde tüm şehitleri rahmetle anıyorum. Srebrenitsa'yı herkes unutsa ve unuttursa da biz unutmayacağız" ifadelerini kullandı.
Bakan Davutoğlu, "Türkiye'nin, uluslararası toplumun geçmişteki hatalarından ders çıkararak Balkanlarda barış ve istikrar için çalışmaya devam edeceğini" de vurguladı.