'Türkiye ikinci büyük yatırım ortağımız'

İranlı yetkililer, ülkelerinde yatırımın cazip olduğunu belirterek, Türk iş adamlarına çağrıda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İran Türk yatırımcıları bekliyor.

Ülkenin güneybatıdaki Huzistan eyaletinin Abadan kentindeki Arvand Serbest Ticaret Bölgesi, ulaşım imkanları, uluslararası sulara yakınlığı ve Irak'ın güneyine açılan sınır kapısıyla yabancı yatırımcıların son dönemde en fazla ziyaret ettiği ticari bölgelerden biri haline geldiği ifade edildi. 

Arvand Serbest Ticaret Bölgesi Başkan Yardımcısı Muhammed Rıza Mutemidi yaptığı açıklamada, İran ile Birleşmiş Milletlerin (BM) daimi 5 üyesi ve Almanya'dan oluşan "5+1 grubu" arasında yürütülen nükleer müzakerelerde son dönemde kaydedilen gelişmeler ve Tahran'a uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasının gündeme gelmesiyle, başta Avrupa'dan olmak üzere birçok şirketin inceleme ve görüşmelerde bulunmak üzere bölgeye geldiğini kaydetti. 

Yaptırımların kaldırılmasıyla bölgenin büyümesinde sıçrama yaşanacağını dile getiren Mutemidi, "Zorlu yaptırım döneminde bize yardım eden ülkelerin hiçbirini unutmadık. Yaptırımlar kaldırılsa dahi bu ülkeler öncelikli iş ortakları olmaya devam edecek" dedi. 

'Çin'den sonra Türkiye en büyük yatırım ortağımız'

Türkiye'yi Çin'den sonra ikinci büyük yatırım ortağı olarak gördüklerini kaydeden Mutemidi, bölgenin, "Güney Irak pazarı"na girmek isteyen Türk şirketler için en iyi alternatif olduğunu" vurgulayarak, şunları söyledi: 

"Siyasi veya başka tüm meseleler bir yana Türkiye ile aramızda derin bir kardeşlik ve dostluk bağı mevcut. İran ile Türkiye'nin ticari ilişkileri her zaman siyasi konulardan ayrı ele alınmıştır. Irak büyük bir pazar. Birçok ülke Irak pazarına giriş için İran'ı en iyi giriş kapısı olarak görüyor. Çinli yatırımcılar bu noktada girişimlere başladı bile. Hem ulaşım imkanları hem bölge güvenliği açısından en iyi seçenek Arvand Serbest Ticaret Bölgesi'dir." 

Türk şirketlerin Kuzey Irak'ta aktif olduğunu hatırlatan Mutemidi sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Ancak Irak'ın merkezi ve Güney Irak söz konusu olduğunda, iyi bir ulaşım ağları yok. Bu bağlamda Türk dostlarımızın Güney Irak pazarına rahatça girebilmeleri için yardımda bulunabiliriz. Çoğunluğu Iraklı ayda ortalama 40 binden fazla yabancı bu bölgeye giriş yapıyor. Turizm bölgede gelişmekte olan gözde bir sektör. Otelcilik ve turizm alanında yatırımları teşvik ediyoruz. İran'da inşaat sektöründe iyi bir başarı elde eden Türk şirketlerini burada yatırım yapmaya çağırıyoruz. Burada inşaat ve otelcilik alanında iş birliği yapmak istiyoruz. Bölgede iki ayrı modern şehir kurma projemiz var. Bu proje için iki Türk firmayla görüşme halindeyiz."  

"Arvand, İran ile Irak'ın enerji potansiyellerinin birbirine bağlı olduğu nokta" 

Arvand gibi deniz, hava, kara ve demiryolunu bir arada bulunduran serbest ticaret bölgesinin büyük bir avantaj olduğunu belirten Mutemidi, bölgeye ilişkin şu bilgileri verdi: 

"İran petrol ve doğalgaz rezervinin yüzde 85'ten fazlası, bulunduğumuz Huzistan eyaleti sınırları içerisinde yer almakta. Ortadoğu'nun hiçbir yerinde böyle enerji potansiyeline rastlanamaz. İran ve Irak'ın enerji potansiyelinin birbirine bağlı olduğu noktada yer alıyoruz. Ayrıca İran'ın elektriğinin çok büyük bölümü yine Huzistan'da üretiliyor. Elektrik, petrol, doğalgaz hepsi bu bölgede. Bunun yanında İran'ın en büyük nehri Karun, Arvand Rud (Şattu'l-Arab) ve Behmenşir nehirleri de bölgenin tatlı su kaynağını teşkil ediyor. Serbest ticaret bölgesi tüm coğrafi ve enerji potansiyelinin yanı sıra gerekli bütün altyapılara sahip." 

Mutemidi, yabancı yatırımcılara yönelik teşvikler konusunda Arvand'ın gümrük ve vergi muafiyetleri, "uzun vadeli taksitlerle değerinin çok altında fiyata arazi satışı", sanayide gerekli hammadde ve teçhizatların ülkeye girişinde gümrük alınmaması gibi avantajların yanı sıra gerekli tüm faaliyet izinlerinin herhangi bir bürokrasiye takılmadan serbest bölgede takip edilip verildiğini anlattı. 

Otelcilik ve turizm alanında yatırımları teşvik ediyoruz 

Arvand Serbest Ticaret Bölgesi Kültür ve Turizm Direktörü Seyyid Murteza Nimetzade de bölgenin petrol ve doğalgaz gibi yeraltı kaynaklarının yanı sıra "turizm sektöründe de belli bir potansiyele" sahip olduğunu ancak bu alanda henüz yolun başında bulunduklarını söyledi. 

Yakın gelecekte turizm alanında bölgeye büyük yatırımlar yapılacağını dile getiren Nimetzade, "Son dönemde nükleer müzakerelerdeki ilerlemeyle yabancı yatırımcı ziyaretinde büyük artış görüldü. Yatırımcılar enerji sektörünün yanı sıra turizme de yönelmeye başladı" ifadelerini kullandı. 

Bölgede otel ve alternatif konaklama mekanlarının yetersiz olduğunu aktaran Nimetzade, inşaat sektöründe başarısını kanıtlamış Türk firmalarının bu alanda yatırım yapabileceğini vurgulayarak, "Bölge turizm sektöründe henüz yolun başında. Otelcilik ve turizm alanında yatırımları teşvik ediyoruz. Otel sayısı yetersiz. İran'da inşaat sektöründe iyi bir başarı elde eden Türk şirketleri, bu alanda yatırım yapabilir" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir