'Paralı vatandaşlık' konusunda geri adım
Yabancılara 650 bin avro karşılığında vatandaşlık vermeye hazırlanan Malta, AB'nin yoğun baskısıyla ek şart getirmeyi kabul etti
BRÜKSEL- Üçüncü ülke vatandaşlarına 650 bin avro karşılığında vatandaşlık vermeyi öngören Malta, Avrupa Birliği'nden (AB) gelen yoğun baskı üzerine geri adım atarak "ikamet şartı" getirmeyi kabul etti.
Malta'nın daha önceki planı, üçüncü ülke vatandaşlarına 650 bin avro ödeme dışında herhangi bir ek şart olmaksızın pasaport verme yönündeydi. Malta vatandaşlığı alanların aynı zamanda "AB vatandaşlığı" kazanacak olması, diğer üye ülkelerin ve AB Komisyonu'nun tepki göstermesine neden oldu.
AB Komisyonu ile Malta arasında yürütülen pazarlıklar sonucu, benzer uygulamaların bulunduğu üye ülkelerin çoğunda olduğu gibi ülkede ikamet zorunluluğu getirilmesi konusunda uzlaşı sağlandı. Malta yetkilileri, "Malta'da en az bir yıl ikamet ettiğini kanıtlamayanlara pasaport verilmeyeceği güvencesini" verdi.
İkamet şartının, Malta'nın pasaport önerisini daha az çekici hale getirmesi öngörülse de bu konudaki soru işaretleri tam anlamıyla giderilmiş değil. Malta Başbakanı Joseph Muscat, varılan anlaşmanın, "pasaport için başvuranların 365 günün tamamını Malta'da geçireceği anlamına gelmediği gibi Malta'ya ayak basmamayı tercih edebileceği anlamına da gelmediğini" söyledi.
Malta pasaportu için özellikle Çin, Libya, Rusya ve Suudi Arabistan'dan yoğun talep olduğu, yüksek vergi uygulamalarından kaçmak isteyen zengin İtalyan vatandaşlarının da Malta'nın uygulamasına ilgi gösterdiği belirtiliyor.
Malta, şubat ayı içinde devreye sokulması öngörülen uygulama çerçevesinde üçüncü ülke vatandaşlarına tanesi 650 bin avrodan 1800 pasaport vermeyi öngörüyor. Vatandaşlık için talepte bulunacakların aile bireyleri için yapılacak başvurularda da 25 bin ile 50 bin avro arasında değişen oranlarda ücret talep edilecek.
Bütçesi 3 milyar avro olan Malta'nın "para karşılığı vatandaşlık" uygulamasıyla 1 milyar avronun üzerinde gelir elde etmesi bekleniyor.