'Ödemeyi ay sonuna erteleyebilir'

Euro bölgesi yetkilileri, "Yunanistan IMF'ye 5 Haziran'da yapacağı ödemeyi ay sonuna erteleyebilir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Üst düzeyli euro bölgesi yetkilileri, nakit sıkıntısı çeken Yunanistan'ın kreditörleriyle yürüttüğü reform karşılığı mali yardım müzakerelerinde temerrüde

düşmeden vakit kazanmak için Uluslararası Para Fonu'na (IMF) 5 Haziran'da yapacağı ödemeyi erteleyerek o ayki tüm ödemeleri ay sonunda tek seferde yapmayı tercih edebileceğini söyledi.
              
Yunanistan'ın 5 Haziran'da IMF'ye 300 milyon euro, Haziran ayı boyunca ise dört taksitte 1.6 milyar euro borç ödemesi gerekiyor.
              
Piyasalardan borçlanamayan Atina hükümeti, daha önce euro bölgesi ülkelerinden mali yardım alamaması halinde 5 Haziran'da vadesi gelen borçlarını ödeyemeyeceğini belirtiyor. Euro bölgesi ise Yunanistan'ın borçlarını sürdürülebilir hale getirecek reformları yapmadan yeni para vermeyi reddediyor.
              
Yunanistan ile müzakereler hakkında görüşmelere yakın bir üst düzeyli kaynak, "Yunanistan'ın IMF'ye Haziran'da yapması gereken ödemeleri bir araya getirip tek seferde ödemesi imkanlar dahilinde" dedi.
              
Görüşmelere yakın ikinci bir kaynak da borçların tek seferde ödenmesinin olasılıklar dahilinde bulunduğunu kabul etti.
              
Buna karşılık yetkililer Yunanistan'ın böyle bir taktiği ancak anlaşma sağlanacağına dair vatandaşlarına ve piyasalara net bir mesaj verebilmesi halinde kullanabileceğini ve ödemeyi yapamaması halinde piyasalarda panik başlayabileceğini belirtti.
              
İlk bilgi veren yetkili, "Yani birkaç hafta daha kazanacaklar. Ancak bu tek seferde yapacakları ödeme ile nasıl başa çıkacaklarına dair bir perspektif sunamamaları Yunanlılar için büyük bir tehlike olur. Öngörülemez sonuçları da olur" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir