'Küresel büyüme hedefine yaklaşılıyor'
Küresel büyüme hedefine yaklaşılıyor, Avrupa'daki durgunluk önemli bir engel
CAIRNS - Gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin oluşturduğu G20 grubu, küresel ekonomiye 2 trilyon dolar daha katılması ve milyonlarca yeni işin sağlanmasına yaklaşıldığını, ancak Avrupa'da uzayan durgunluğun önemli bir engel oluşturduğunu açıkladı.
Avustralya'da hafta sonu toplanan maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, küresel finans sistemine dayanıklılık kazandırılması ve dev şirketlerin çıkar sağladığı vergi boşluklarının kapatılması konularında ilerleme kaydedildiğini belirttiler.
Avustralya'nın Cairns kentindeki organizasyona evsahipliği yapan Avustralya Hazine Bakanı Joe Hockey, "Büyümeyi artırmakta kararlıyız, ülkeler de bu amaç için parasal, mali ve yapısal bütün makroekonomik araçları kullanmak istiyorlar" dedi.
Küresel büyümenin yüzde 2'ye yükseltilmesi gibi iddialı bir hedefi Şubat ayında belirleyen G20 ülkeleri, 2018 yılına kadar büyümeyi yüzde 1.8 daha yükseltmesi öngörülen yaklaşık 1,000 tedbirden oluşan bir önlem paketi taslağı oluşturdu.
Küresel büyümenin artırılması için sunulan önerilerin, Kasım'da Brisbane'da yapılacak G20 liderler zirvesinde resmi olarak onaylanması bekleniyor.
G20 ülkeleri ayrıca faaliyet kârlarını vergi cenneti ülkelere taşıyan çokuluslu şirketlerin neden olduğu vergi geliri kaybını önleyecek bir tasarı üzerinde çalışıyor.
G20 toplantısında konuşan OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, ülkelerin vergi düzenlemelerindeki açıkları hedeflemeye başladıkları beş yıl öncesinden bu yana ek olarak 37 milyar euro (47.5 milyar dolar) verginin toparlandığını söyledi.
Gurria şirketlerin vergi cenneti tabir edilen ülkelerde 2 trilyon dolar daha tutuyor olabileceklerinin tahmin edildiğini de belirtti.