'Geri Kabul Anlaşması' tasarısı kabul edildi

Avrupa Parlamentosu Özgürlükler Komisyonu, Türkiye ile AB arasında imzalanan geri kabul anlaşmasına ilişkin karar tasarısını kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL  - Avrupa Parlamentosu (AP) Özgürlükler Komisyonu, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 16 Aralık'ta imzalanan geri kabul anlaşmasına (GKA) ilişkin taslak öneriyi 7 oya karşı 34 oyla kabul etti. Oylamada, bir üye ise çekimser kalmayı tercih etti. 

AP raportörü Alman parlamenter Renate Sommer, Türkiye üzerinden AB ülkelerine yasa dışı yollarla girdikleri belirlenen üçüncü ülke vatandaşlarının Türkiye'ye iadesine dayanan GKA'nın AB'ye olduğu kadar Türkiye'ye de fayda sağlayacağını belirterek, "Şimdi sıra anlaşmayı uygulama konusundaki yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesi gereken Türkiye'de" dedi. 

Sommer, GKA'nın, Türkiye üzerinden AB ülkelerine yönelik yasa dışı göçün azaltılmasına belirgin katkı sağlayacağını söyledi. GKA'nın insan kaçakçılığı başta olmak üzere sınır ötesi suçlarla mücadeleye de yardımcı olacağını kaydeden Sommer, bu anlaşmayla başta Yunanistan olmak üzere AB üzerindeki baskının azalacağını ifade etti. 

Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşmanın AP Genel Kurulu'nun onayını alması gerekiyor. Bu onayın ardından da AB ve Türkiye'nin GKA'yı onaylaması öngörülüyor. 

GKA'nın AB ve Türk vatandaşları için devreye girmesi, onay sürecinin tamamlanmasından sonra 2 ay içinde gerçekleşecek. Anlaşma, Türkiye'nin GKA'yı imzalamadığı üçüncü ülkelerin vatandaşları için ise 3 yıl sonra devreye girecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir