'Enerjide yasak, Rus sanayisini vurur'
AB ve ABD'den tarım ürünleri ithalatına yasak getiren Rusya'nın, yaptırımları enerji kalemlerine de yansıtması halinde ekonomisine büyük zarar vereceği belirtiliyor
ANKARA - Ukrayna'daki ayrılıkçıları desteklediği için yaptırım uygulayan ülkelerden tarım ürünleri ithalatına yasak getiren Rusya'nın, bunu enerji kalemlerine de yansıtması halinde ekonomisine büyük zarar vereceği belirtiliyor.
Rusya'nın, ithal ettiği enerji ürünlerinin alımını durdurma ihtimalini değerlendiren Avrupa Komisyonu Enerji Müdürlüğü eski baş analistlerinden Andrew McKillop, "Böyle bir durumda, ithalata dayalı olan Rus sanayisi büyük zarar görür" dedi. Rusya'nın büyük miktarda polimer gibi tamamlanmış petrokimya ürünleri ithal ettiğinin altını çizen McKillop, "Ayrıca Rusya, elektrik üretim tesisleri ve ekipmanlarında da büyük oranda ithalata dayalı durumda" şeklinde konuştu.
İhracatta ise Rusya'nın enerji kaynaklarını yüzde 5 azaltmasının bile Avrupa ekonomisine büyük darbe vuracağını ifade eden McKillop, "Bu hamle Rusya'nın en büyük kozu ve politik olarak da Avrupa'ya büyük etki yaratacak potansiyele sahip" ifadelerini kullandı.
Moskova merkezli Enerji ve Finans Enstitüsü, Ekonomi Bölümü Başkanı Marsel Salikhov da Rusya'nın, enerji ürünlerinin ihracatını durdurmayı henüz düşünmediğini belirterek, "Enerji kalemleri Rus ekonomisinin belkemiğini oluşturuyor" dedi.
Rusya'nın, petrol ihracatını Avrupa'dan Asya'ya yönlendirmesini de taşıma masraflarından ötürü imkansız olarak değerlendiren Salikhov, "Batı'dan gelen enerji kalemlerinin ithalatında da bir yasak öngörmüyorum. Zira Rus ihracat kapasitesi böyle bir durumdan çok olumsuz etkilenir" şeklinde konuştu.
Karşılıklı yaptırım hamleleri
Rusya, dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz ihracatçısı ülkelerinden biri ve geçen yıl bu kaynakların satışından elde ettiği gelir, ülkenin toplam milli gelirinin yüzde 68'ini oluşturdu. Türkiye'nin de dahil olduğu Avrupa ülkeleri, Rusya'nın enerji kalemlerinin en büyük ithalatçısı.
Avrupa Birliği, geçtiğimiz haftalarda Ukrayna'daki ayrılıkçıları destekleyen Rusya'ya silah satışını kısıtlayacak ve beş büyük Rus bankasının finansmana erişimini engelleyecek yaptırımları içeren yasa konusunda anlaşmaya varmıştı. Moskova yönetimi ise aldığı karşı yaptırım kararıyla, ABD, AB, Kanada, Norveç ve Avustralya'dan et, balık, meyve-sebze, süt ve süt ürünleri alımını bir yıllığına durdurmuştu.